Пашканат – замена за моркови …..Ботаничко име: Parsnip sativa
Мајката природа нуди илјадници видови зеленчук, секој со свој пакет на хранливи материи кои имаат повеќекратни здравствени придобивки. Некои од нив станаа омилена состојка во јадењата, како домати, брокула, кељ, кромид и зелка. Но, што е со другите видови на зеленчук на кои не им се посветува истото внимание, иако се исто толку добри за здравјето? Пашканатот совршено одговара на овој опис.
Што е пашканат?
Пашканатот ( Pastinaca sativa ) е двегодишно растение, што значи дека цвета во втората година, а потоа венее. Припаѓа на семејството штитови ( Apaiaceae ), кое исто така вклучува моркови, копар, ким, магдонос и ким. Пашканатот изгледа толку слично на морковот што многумина ги збунуваат. Единствената разлика е во тоа што морковите се портокалови, додека пашканатот посветла боја.
Античките цивилизации, како што се Грците и Римјаните, исто така го одгледувале пашканатот. Сепак, нема многу информации за него бидејќи во одреден момент бил категоризиран како морков ( пашканат ) поради големата сличност.
Садењето на пашканат обично се прави пред зимата бидејќи токму во тоа време го добива својот единствен, сладок вкус. Зрело растение пашканат може да порасне до 1,5 m (од коренот до врвот на листовите). Тој е омилен кај градинарите кои сакаат да одгледуваат зеленчук со кратко време на растење.
Употребата
Се користи коренот, а многу ретко листовите.Употребата на пашканат е ограничена на готвење, иако може да се користи и како лек.
За што е добар пашканатот?
Неодамнешните студии покажуваат дека пасканат има некои лековити својства. Најважните вклучуваат:
Го подобрува здравјето на срцето
Пашканат содржи пристојна количина на калиум, кој делува како вазодилататор (соединение кое спречува контракција на артериите и вените) и спречува појава на висок крвен притисок и оптоварување на срцето. Содржи и фолна киселина која го намалува нивото на хомоцистеин во крвта, кој е поврзан со срцеви заболувања.За подобро здравје на срцето и крвните садови, треба да го користите овој интересен зеленчук и да го вклучите во вашата исхрана.
Тоа е одличен извор на влакна
Пашканатот е познат и како одличен извор на растворливи влакна кои го намалуваат нивото на лошиот холестерол и го намалуваат ризикот од развој на дијабетес. Покрај тоа, тие го поттикнуваат варењето бидејќи го олеснуваат движењето на храната низ цревата, што го ублажува запекот и другите дигестивни нарушувања.Затоа е добар и за здравјето на органите за варење.
Го намалува ризикот од вродени аномалии
Познато е дека фолната киселина во пашканатот го намалува ризикот од аномалии на невралната туба кај новороденчињата. Тоа е поврзано со ублажување на симптомите на депресија и им помага на мајките на новороденчињата да се справат со постпородилната депресија.
Помага во одржување на телесната тежина
Растворливите влакна во пашканатот даваат подолго чувство на ситост и го спречуваат лачењето на грелин, хормонот на гладот . Во основа, може да ви помогне да ја намалите количината на храна што ја јадете во текот на денот и со тоа е корисен за слабеење.Содржи малку калории, па покрај споменатите својства, одличен е и како дел од диета за слабеење.
Го зајакнува имунолошкиот систем
Пашканатот е одличен природен лек кој го зајакнува имунитетот Пашканатот содржи витамини Ц и Е, познати борци против слободните радикали кои предизвикуваат разни болести. Витаминот Ц го промовира производството на бели крвни зрнца и на тој начин го зајакнува имунолошкиот систем и одбраната од различни микроби.
Како да одгледувате пашканат во градината?
Одгледување пашканат:
За одгледување на пашаканата не се потребни многу ресурси или знаење.Доброто кај пашаканата е што е отпорно растение и без проблеми ги преживува студените зимски месеци. Следниве се совети кои ќе ви помогнат ако планирате да одгледувате пашканат во вашата градина.
Садење
Кога ќе почнете да одгледувате пашканат, имајте на ум дека треба да добиете свежо семе ако сакате добар род. Ставете по 2 семиња на секои 2,5 см, на длабочина од околу 1 см.За успешно садење, олабавете ја почвата на длабочина од 30 до 40 см пред сеидбата, бидејќи пашканатот може да нарасне доста длабоко. На крајот, додадете слој компост, дебел 5-10 см. За околу 2 до 3 недели, пашканатот ќе почне да никнува.
Жетва
На пашканатот им требаат околу 16 недели за да достигнат зрелост. Можете да започнете со вадење на коренот кон крајот на летото или почетокот на есента, кога лисјата почнуваат да венеат. Не мора да го отстранувате секој корен, но оставете малку да има свеж пашканат во текот на зимата. Покрај тоа, коренот што е малку погоден од мраз има најубав вкус.Ова е награда за секој што ќе избере да одгледува пашканат во својата градина.
Како се подготвува пашканат?
Пашканатот се подготвува слично како и морковот. Еве неколку методи што можете да ги испробате:
Пржење во маснотии – Пашканатот исечкајте го на стапчиња и испржете ги како здрава замена за помфрит.
Печење на скара или во рерна – пашканат и моркови исечени на кришки и печени се одличен додаток на главното месо.
Пржење – Пашканатот исечкајте го на коцки и пржете во кокосово масло за да добиете здрав хаш-кафеав.
Додаток на чорби и супи – Измешајте пашканат со друг зеленчук и зачини за освежителна, здрава супа.
Гледате дека приготвувањето на пашканата не е комплицирано. Пред да започнете со изведување на кулинарска магија со пашканата, треба да научите како да го изберете коренот со најдобар вкус. Секогаш избирајте корен со мал или среден по големина, бидејќи поголемите корени се влакнести и тешко се варат. Избегнувајте ги оние кои имаат многу вени и кафени дамки бидејќи тоа е знак за лош род. Идеално, треба да го купите од официјален органски производител.
Рецепт за зимска супа од пашканат
Состојки:
2 лажици путер
1 поголем кромид, исечкан на коцки
Околу 2 ½ чаши млади, тенки пашканат, излупени и исечени на коцки со големина на залак
2 лажички кари во прав (оваа количина ќе даде пикантен вкус)
4 чаши супа од зеленчук, пилешко или говедско месо
1 лажичка ким
Хималајска сол и свежо мелен црн пипер по вкус
11/2 шолји домашна кисела павлакаПодготовка:
загрејте го путерот во средно тенџере
додадете го кромидот и мешајте додека не омекне
додадете ги пашканатот и динстајте неколку минути да омекнат
измешајте ги карито и кимот и динстајте половина минута за да се наполнат состојките
истурете ја супата по ваш избор
додадете сол и бибер и убаво измешајте
чорбата накратко доведете ја до точка на вриење, намалете ја топлината и оставете ја да врие околу 30 минути.
тргнете ја тавата од оган и оставете ја да се излади 5 минути
додадете павлака и добро измешајте ги сите состојки со миксер за стапчиња
проверете дали има сол и бибер и послужете