Паста од сусам: Најмоќниот лек на светот, лекува хипертензија, го намалува нивото на холестерол, помага при слабеење
Таанот или пастата од сусам е намаз со кој се подготвуваат многу јадења, но и го чуваат здравјето на целиот организам.
Првите белешки за таан се пронајдени во арапски готвач од 13 век. Од арапските земји се проширил во Индија, Кореја и Јапонија. Полн е со есенцијални витамини, минерали и амино киселини.
Овие 8 придобивки за телото ќе ги добиете доколку ги вклучите во вашата исхрана:
- Нормализирајте го крвниот притисок
Составот на пастата содржи антиоксиданси, растителни лигнани и калиум, кои придонесуваат за подобрување на липидниот профил и, следствено, за намалување на крвниот притисок.
- Намалете го нивото на лошиот холестерол
Благодарение на присуството на фитостероли (бета-ситостерол) во пастата, го држи холестеролот под контрола.
- Помага при слабеење
Поради содржината на исклучиво здрави масти, оваа паста е одличен сојузник за слабеење. Поради големото количество на протеини, долго ќе бидете сити, што по одредено време ќе резултира со помала тежина.
- Ја стимулира работата на мозочните клетки
Поради присуството на манган, калиум, како и омега-3 масни киселини, се забрзува развојот на нервните ткива, се подобрува меморијата и концентрацијата.
- Ја подобрува состојбата на кожата и ги отстранува акните
Кожата е темелно исчистена благодарение на големата количина на цинк.
- Ја подобрува потенцијата
И овој пат, цинкот игра клучна улога. Благодарение на овој минерал, се стимулира природното производство на тестостерон, се зголемува либидото и се поддржува еректилната функција.
- Се препорачува за жени во менопауза
Благодарение на природните фитоестрогени во пастата, симптомите на менопаузата се намалуваат и хормоните се регулираат. Би било добро секоја жена да го користи, бидејќи го намалува ризикот од рак на дојка и јајници.
- Го зајакнува нервниот систем
За правилно функционирање на нервниот систем му се потребни витамини од групата Б, кои се наоѓаат во пастата од сусам.
Постојат неколку рецепти за правење таан, но денес зборуваме за традиционалниот:
Ќе ви требаат:
- маслиново масло
- сусам
Во тава пржете 200 гр сусам со постојано мешање, па сомелете го во блендер со 2-3 лажички маслиново масло. По желба, на таанот можете да додадете 1-2 лажички сок од лимон и морска сол или какао, мед, ванила и чоколадо. Суровото јадење со таан содржи повеќе хранливи материи, а се прави на ист начин, но без пржење на сусамот.
Употребата на:
Треба да земате 3 лажици дневно, по можност во првата половина од денот, кога метаболичките процеси во телото се забрзуваат и храната полесно се апсорбира.
Чувајте ја пастата во фрижидер во затворен сад и измешајте ја пред употреба.