Кога сме на диета, обично се обидуваме да избегнеме маснотии, и тоа не е добро. Различни витамини и минерали се поврзани со маснотиите, кои, во отсуство на маснотии, не се апсорбираат, туку само минуваат низ нашето тело.
Но, важно е да знаете како да препознаете здрави масти, бидејќи тие можат да направат многу добро за нашето здравје. Нездравите го зголемуваат нивото на лош холестерол и ризикот од кардиоваскуларни болести, додека здравите масти го прават токму спротивното. Тие имаат корист за здравјето на циркулаторниот систем и целокупното здравје. Воведете ги во вашата дневна исхрана и направете нешто добро за вашето здравје!
Храна која содржи здрави масти
- Риба: Природно масна риба како лосос, скуша, харинга, пастрмка, сардини и туна се полни со омега-3 масни киселини. Тие содржат добри масти кои помагаат во одржување на здравјето на срцето и мозокот. Се препорачува да се јаде риба 2 пати неделно. Подгответе ја рибата во рерна, на пареа или на скара.
- Авокадо: Можете да јадете авокадо на различни начини. Послужете го во салата, во сендвич или направете гуакамоле. Добар е за срцето и поради здрави масти може да ги ублажи симптомите на остеоартритис. Во комбинација со друга храна, му помага на телото да апсорбира други хранливи материи. Половина авокадо со средна големина е од 115 до 160 калории.
- Семки: Семките од тиква, сончоглед, сусам и лен содржат добри масти кои можат да го намалат нивото на лош холестерол. Лошите масти главно содржат производи од полномасно млеко и производи од животинско потекло. Пред да купите производ, не заборавајте да обрнете внимание на составот.
- Ореви: Иако јаткастите плодови, како што се бадемите, лешниците и оревите, се богати со здрави масти, тоа не значи дека можете да ги јадете на неодредено време. Јадете до 14 ореви, 24 бадеми, 35 кикирики или 15 лешници на ден.
- Маслиново масло: Можете да користите маслиново масло за готвење или подготовка на вкусни салати. Без оглед на фактот дека маслиновото масло е здрава храна, треба да обрнете внимание на количината затоа што сепак е масло.
- Зеленчук: Темно зелениот зеленчук е богат со омега-3 масни киселини. Бидејќи телото не може самостојно да произведува ваков вид маснотии, треба да го внесуваме преку храна. Се препорачува да се јаде 2 до 3 чаши зеленчук дневно.
- Јајца: Јајцата се богати со протеини, а едно поголемо јајце содржи помалку од 5 грама маснотии, а тоа се здравите масти. Може да најдете и јајца кои се дополнително збогатени со омега-3 масни киселини.
- Грав: Сите видови грав содржат омега-3 масни киселини, кои имаат корист за нашето ментално и физичко здравје.