Дома Твој готвач Ослич од рерна

Ослич од рерна

2893
0

Рибата содржи омега 3 масни киселини кои позитивно влијаат на нивото на холестерол во крвта и претставуваат одлична превенција за болести на срцето и крвните садови. Покрај тоа, рибиното месо е богато со витамини и минерали. Денес за вашето мени подгответе риба ослич од рерна.

Компоненти:

2 поголеми риби ослич
Зачини:
2 лажички зачини за риба
1/2 лажичка лук во прав
1 лажичка кари
1/3 лажичка анасон
1/2 лажичка мелен пипер
1 лажичка суви листови од јаглика
1 лажичка сушени листови целер
1 лажичка пипер
… и повеќе:
5 лажици жолто, просеано, брашно
5 лажици пченично брашно

Подготовка
Исчистете ја рибата, посипете ја со зачин за риба (по вкус) и оставете ја на страна. Во поголема пластична кеса ставете го просеаното и пченичното брашно. Промешајте да се соедини. потоа додадете зачини – зачини за риби, лук во прав, кари, анасон, бибер, јаглика, целер и пиперка. Добро промешајте, да се соединат сите зачини со брашното (врзете ја кесичката, па добро протресете ја).
Земете соодветен плех во кој ќе се пече рибата и покријте го со хартија за печење. Загрејте ја рерната на 200 степени.
Рибата убаво извалкајте ја во мешавина од брашно и зачини. Наредете ги на хартија за печење. Посипете ги со малку масло. Покријте го плехот со хартија за печење, но страните да останат малку отворени за да може да излезе пареа.
Печете половина час. Извадете го плехот, внимателно извадете ја хартијата за печење, превртете ја рибата и повторно покријте ја со хартија за печење. Вратете се во рерната, уште половина час.

Послужете печена риба со салата од лимон и компир.
Остатокот од смесата со брашно и зачини оставете го во фрижидер и чувајте го за наредна употреба.

Извор: recepti.com

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име