Ориз со кромид и моркови во рерна – чекор по чекор
Денеска ви предлагам да зготвите многу вкусен ориз со моркови и кромид во рерна. За готвење треба да земете ориз со долго зрно, одличен е за готвење во рерна. Покрај оризот, додадете моркови и кромид, вкусно е и да се готви ориз во супа од зеленчук, по желба може да се замени со супа од месо, печурки или обична вода.
Во оризот и зеленчукот секогаш можете да додадете малку бибер, боранија, домати, тиквички и друг зеленчук. Можете да послужите таков ориз на масата со јадења со месо, можете да додадете само свеж зеленчук и билки во оризот.
Време за готвење – 30 минути
Број на порции – 3
Состојки:
Ориз – 1 чаша
Супа од зеленчук – 2 чаши
Морков – 1 поголем
Кромид – 1 поголем
Сол, бибер – по вкус
Растително – 4 лажици.
Процесот на готвење ориз со кромид и моркови во рерната:
Подгответе ги сите потребни производи според списокот. Излупете голем го кромидот, а потоа исечете ги на мали коцки.
Излупете го морковот, изрендајте го на средно ренде. По желба, исечкајте го и другиот зеленчук што ќе одлучите да го додадете во садот.
Загрејте ја тавата со растително масло, префрлете ги кромидот и морковите во тавата, пржете го зеленчукот неколку минути.
Истурете го оризот во зеленчукот и измешајте, посолете и додадете бибер, пропржете го малку оризот и зеленчукот во тава, само неколку минути.
Откако ќе го префрлите оризот со зеленчук во тава отпорна на топлина, истурете дел од супа од зеленчук. Префрлете ја тавата во рерна и печете го оризот 25 минути. Запечатете ја тавата со фолија, поставете ја температурата на 180 степени уште 15 минути. Сварениот ориз наредете го на чинии и послужете.
Добар апетит!