Омлетот е познато јадење за сите без исклучок. Готвењето не е тешко, а ако додадете боранија јадењето ќе биде повкусно и поздраво. Боранија може да се користи свежа или замрзната за рецептот.
Состојки:
Јајца – 2
Боранија – 50 гр
Масло – 1 лажица
Сол – ¼ лажиче
Црн пипер – на врвот на ножот
Копар
Подготовка на омлет:
Обарете ја боранијата да омекне, исцедете ја.
Загрејте ја тавата, додадете растително масло. Кога ќе се загрее, додадете ја боранијатаи лесно продинстајте.
Додадете ги јајцата, сол и бибер. Додадете малку вода и матете со жица за матење или вилушка додека не се изедначи.
Измијте го копарот и отстранете ги густите стебла. Зелениот дел исечкајте го многу ситно и додадете го во омлетот.
Така гответе 5 мин
Совет плус:
За да го направите омлетот поубав – на крајот од готвењето посипете го со рендано сирење и ситно исечканиот зелен кромид.
За позаситена опција, во омлетот додадете свежа павлака, малку брашно и претходно пржена сланина или парчиња друго варено месо.
Омлетот изгледа убаво ако му додадете коцки разнобојна пиперка и домат доколку сакате – откако ќе се истурат јајцата.
Послужете го топло со зеленчук и свеж леб.