Рецепт кој ќе ги спои љубителите на бајадера со љубителите на кокос…
Бајадерата е омилен деликатес на многумина, предностите му се одличниот вкус и фактот што се прави брзо и лесно. Од друга страна, има и многу луѓе на кои кокосот им е омилена храна кога станува збор за подготовка на колачи. Овој рецепт е идеален бидејќи ги комбинира двете задоволства.
Состојки:
200 мл млеко
200 грама шеќер
200 грама путер
200 грама мелен бисквит
200 грама кокос
Глазура:
100 грама чоколадо за готвење
три лажици масло
50 грама бело чоколадо
Подготовка:
Истурете го млекото во големо тенџере, додадете шеќер и путер, потоа ставете го на шпорет и загрејте го на средна температура, мешајќи додека се се стопи и се соедини. Тргнете од оган, додајте половина од мелените бисквити и кокосот и сè убаво измешајте, па додајте ги останатите бисквити и кокосот и сè убаво измешајте во компактна смеса.
Имајте на ум дека можни се отстапувања во потребната количина на бисквити и кокос, бидејќи не секој бисквит го впива истото, а улога игра и тоа колку е фино мелен кокосот, па затоа се советува да не се додава целата количина на бисквити и кокос одеднаш, но по малку.
Треба да добиете малку помека смеса која ќе можете убаво да ја размачкате и израмните во плехот, да не биде многу тврда и ронлива, за да не се исуши бајадерата. А ако сепак сакате малку поцврста бајадера, постабилна на собна температура, слободно додадете уште малку бисквити од 200 грама.
Добиената смеса истурете ја во плех од 30х20 см кој претходно сте го обложиле со хартија за печење и убаво притиснете ја смесата со шпатула и израмнете ја.
Земете две тави и ставете чоколадо за готвење искршено на коцки и две лажици масло во една. Во друга тава додадете бело чоколадо и лажица масло. Прво растопете ја темната глазура, на најмал оган и со постојано мешање, а веднаш потоа и белата глазура.
Покријте ја бајадерата со темна глазура и израмнете ја рамномерно. Потоа земете ја белата глазура и по случаен избор премачкајте ја со лажичка врз темниот глазура, а потоа земете чепкалка за заби и едноставно намачкајте ја како што сакате.
Кога ќе бидете задоволни од резултатот, ставете го бајадерот во фрижидер да се стегне, по можност преку ноќ. Кога бајадерата ќе се стврдне, извадете ја од тавата заедно со хартијата за печење, земете долг, тенок нож и исечете ги бајадерите по саканата големина.