Дома Твој готвач Омилено солено јадење на Тито: Обожаваше да јаде ѓувеч подготвен на посебен...

Омилено солено јадење на Тито: Обожаваше да јаде ѓувеч подготвен на посебен начин

250
0

Омилено солено јадење на Тито: Обожаваше да јаде ѓувеч подготвен на посебен начин

Дали знаевте дека Ѓувеч е омиленото солено јадење на Јосип Броз Тито? Подгответе го со овој рецепт и ќе бидете воодушевени од неговиот вкус.

Потребни ви се: три главици кромид, три чешниња лук, парче млад кромид, 300 грама црвени пиперки, 300 грама зелени пиперки, пет компири, 500 грама млади домати, четири до пет моркови, два до три модри патлиџани, 500 грама телешки стекови, 500 грама пасирани домати, 150 грама ориз, 70 милилитри масло, сол, бибер, блага или лута пипер.

Подготовка

Кромидот, лукот, компирот и пиперките исечкајте ги и ставете ги во сад. Исечете ги доматите, телешките шницли и модар патлиџан и ставете ги во посебни чинии.

Земете голема тава, загрејте го маслото во неа и пропржете ги кромидот и лукот. Додадете месо и домати. Се пржат околу пет минути, па се додаваат црвените и зелените пиперки и пасираните домати. По 10 минути додадете компири.

Откако ќе поминат уште 10 минути, во тенџерето додајте ги младиот кромид, морковот и модар патлиџан. Измешајте сè. Гответе околу половина час на тивок оган. Додадете зачини по желба и варете уште десетина минути.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Префрлете го Ѓувечот во огноотпорен сад и печете го околу половина час.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име