Овие намирници предизвикуваат алергии: ќе се воодушевите кога ќе ги видите вашите ОМИЛЕНИ бонбони на списокот.
Повеќето од нас сите биле алергични на нешто во текот на нашиот живот, едноставно го надминавме или едноставно не се изразува премногу видливо.
Алергијата на храна обично се манифестира во раното детство, но понекогаш реакцијата може да се појави и во подоцнежните години. Некои се само моментални, а некои можат да траат цел живот.
Еве кои намирници најчесто предизвикуваат алергии кај луѓето:
Ореви
Бадемите, ф’стаците, лешниците и многу други се најчеста причина за алергии кај луѓето. Истражувањата покажаа дека ако сте алергични на едно, веројатно сте алергични барем на уште еден.
Сусам
Ова е еден од покомплицираните типови на алергии, бидејќи обично е доживотно и многу иритирачки.
Пченица
Околу 80 проценти од луѓето ја надминуваат алергијата до петтата година. Овој тип на алергија е многу сличен на целијачна болест.
Целијачната болест е автоимуна состојба предизвикана од глутенот, кој е специфичен протеин во пченицата. А нецелијачната чувствителност на глутен е состојба во која луѓето имаат одредени симптоми откако ќе јадат храна која содржи глутен.
Јајца
Луѓето кои се алергични на јајца не мора да значи дека ги иритира целото јајце, туку може да им пречи само жолчката или, обратно, белката. Ова обично може да исчезне за миг, па подоцна им се дозволени целосно варени јајца.
Чоколадо
Ова е дефинитивно најтажниот вид на алергија, бидејќи прашањето е кој не сака чоколадо? Главоболка, чешање во грлото, херпес, отекување на јазикот се придружени со овој вид на иритација. Еден од најсериозните алергиски проблеми е овој тип.