Овие колачиња се топат во устата! Брз и лесен десерт
Уживајте во совршеното задоволство со нашите колачиња кои се топат во уста кои не само што се вкусни, туку и брзо и лесно се прават. Овој прекрасен десерт ќе стане омилен во вашето домаќинство, комбинирајќи ги богатите вкусови на путер, кора од лимон и џем од праска со нежната текстура на кокос. Следете го нашиот сеопфатен водич за да ги создадете овие вкусни колачиња што ќе ги натераат сите да бараат повеќе.
Состојки
125 гр путер
125 гр. шеќер
125 мл. масло
2 средни јајца
Кора од 1/2 лимон
500 гр. брашно
6 гр. прашок за пециво
Џем од праски (по потреба)
Кокос (по потреба)
Чекор-по-чекор инструкции:
- Измешајте путер и шеќер
Загрејте ја рерната на 180ºC. Започнете со комбинирање на путерот , кората од лимон и шеќерот во голем сад за мешање. Со помош на шпатула, измешајте ги состојките додека не се вклопат добро, формирајќи мазна паста. Путерот треба да биде на собна температура за да се осигура дека беспрекорно се спојува со шеќерот.
- Додадете ги јајцата
Искршете ги јајцата во смесата со путер и шеќер. Со помош на жица за матење измешајте ги јајцата во смесата додека целосно не се соединат. Следно, истурете го маслото и повторно изматете за да се соединат сите состојки темелно. Маслото ќе додаде влага во тестото, осигурувајќи дека колачињата имаат нежна текстура.
- Завршете го тестото
Во смесата додадете една лажица џем од праски и мешајте додека не се распореди рамномерно. Џемот додава суптилна сладост и го подобрува профилот на вкус на колачињата. Постепено додавајте ги прашокот за пециво и брашното , месете ја смесата со раце додека не се добие мазно тесто. Тестото треба да биде меко, но не лепливо.
- Формирајте ги колачињата и испечете ги
Од тестото обликувајте мали топчиња, со големина на орев и лесно израмнете ги со дланка. Ставете ги топчињата од тестото на плех обложен со хартија за печење, осигурувајќи дека има доволно простор помеѓу секое колаче за малку да се шират додека се пече.
Печете ги колачињата во загреана рерна 18 до 20 минути или додека не добијат светло златна боја. Внимавајте на нив за да спречите прекумерно печење, што може да резултира со суви колачиња. Откако ќе се испече, извадете го плехот од рерна и оставете ги колачињата целосно да се изладат.
- Потопете и декорирајте
Откако колачињата ќе се изладат, потопете ги во џем од праски разложен во вода , погрижете се добро да се премачкаат. Потоа, валкајте ги колачињата во рендан кокос додека не се целосно покриени. Комбинацијата од џем од праска и кокос додава прекрасен контраст во текстурата и вкусот, што ги прави овие колачиња неодоливи.