Ова се најдобрите колачиња со мед на светот: Малкумина знаат за овој рецепт, но секогаш излегуваат совршено
Мирисот на мед не враќа во детството, во топлите зимски вечери кога сите заедно ги правевме овие прекрасни колачиња. Меки, мирисни и полни со љубов, овие колачиња со мед не се само уживање – тие се и спомен кој ја загрева душата. Подгответе ги користејќи го овој рецепт и уживајте во вкусот што ги зближува генерациите!
Состојки
– 200 гр мед
– 150 гр шеќер
– 100 гр маргарин или маснотии
– 2 јајца
– 1 лажичка сода бикарбона
– 550 гр. брашно
– цимет, каранфилче
Подготова:
На тивок оган растопете ги медот, шеќерот, маргаринот или маснотиите. Во млаката смеса додадете 2 цели јајца и останатите состојки. Нежно измешајте, додавајќи го целото брашно. Ќе добиете убаво меко тесто со кое лесно се работи.
Направете топчиња и наредете ги на плех. Оваа количина е за 2 плехови.
Печете кратко, околу 15 минути на 180 степени. В
Тие се меки додека се топли. Подоцна ќе се зацврстат, но за ден-два повторно ќе бидат меки, ако остане.
Уживајте и кажете ни како ви се допадна рецептот!