Дома Здравје Ова се двете најопасни намирници! Експертите тврдат дека го зголемуваат ризикот од...

Ова се двете најопасни намирници! Експертите тврдат дека го зголемуваат ризикот од срцев и мозочен удар

78
0

Ова се двете најопасни намирници! Експертите тврдат дека го зголемуваат ризикот од срцев и мозочен удар

Намалувањето на количината на натриум, заситени масти, додаден шеќер и адитиви позитивно влијае на здравјето

Еден факт е сигурен, ќе постигнеме здравје ако јадеме целосна храна која е минимално преработена. Со други зборови, кога ќе се свртите кон задниот дел на производот во продавницата, списокот на состојки треба да биде што е можно помал. За жал, има малку такви производи, па би било паметно да се избере помалото од двете зла, а неодамнешната студија објавена во Lancet известува за овој тренд. Преку него, научниците проучувале собрани податоци од речиси 207.000 медицински сестри и други здравствени работници.

Категории на ултра-обработена храна

Учесниците беа прашани за здравјето и исхраната на секои две до четири години, а преку прашалникот храната беше категоризирана во четири групи; необработени и минимално обработени, обработени кулинарски состојки, преработена храна и ултра-обработена. Последната група, која често е богата со шеќер, масти, калории и сол, а сиромашна со влакна, е поделена на 10 подгрупи врз основа на нутриционистичкиот состав.

Најопасните производи за здравјето на луѓето


Познато е дека конзумирањето на ултра-обработена храна доведува до зголемен ризик од коронарна срцева болест и кардиоваскуларни проблеми, но ова истражување покажало дека две намирници се особено опасни. Станува збор за засладени пијалоци и преработки од месо (преработки од суво месо, колбаси и сл.) кои се богати со калории, имаат висок процент на додадени шеќери, масти и натриум, накратко, ги има во изобилство во се што значително го фаворизира ризикот за развој на кардиоваскуларни заболувања.

Врз основа на истражувањето, научниците заклучија дека групите на ултра-обработена храна имаат различен опсег на ризик за развој на кардиоваскуларни заболувања. Дополнително, тие ја потврдија веќе добро познатата теза дека намалувањето на процентот на натриум, заситени масти, додадени шеќери и адитиви ќе ја зголеми хранливата вредност на производот и на крајот позитивно ќе влијае на целокупното здравје.

Добри замени

За да се грижите за вашето здравје, ви ги предлагаме следните замени:

Појадок – Заменете ги преработените житарки со јогурт и овес.
Ручек – заменете ги сендвичите со шунка со салата од тестенини со домашно песто.
Десерт – Заменете ги плочките купени во продавница со домашни плочки со гранола.
Вечера – Заменете ја пицата од супермаркет и направете своја, поздрава верзија.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име