Ова е рецептот за најсочниот традиционален босански бурек
Бурек има богата и сложена историја која датира неколку векови наназад. Неговото потекло најчесто се поврзува со отоманската кујна, но јадењето има и различни регионални варијации низ Балканот и Блискиот Исток.
Бурек веројатно еволуирал од јадење познато како „börek“ во Турција, кое е дел од отоманската кулинарска традиција. Турската верзија често користи различни видови филови, вклучувајќи сирење, зеленчук или месо , а кога Османлиите го освоиле Балканот, јадењето брзо се раширило и се приспосоло на локалниот вкус. Во различни земји, како Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Македонија, бурекот стана омилено јадење со свои специфични варијации.
Состојки за тестото:
500 гр брашно
250 мл вода
1 лажичка сол
2 лажици масло
Состојки за филот:
500 гр мелено месо
2 главици кромид
3-4 лажици масло или путер
Додадете сол и бибер по вкус
100 мл вода (по потреба)
1 пакување готови кори (по избор, доколку сакате да го олесните процесот)
Подготовка:
Во голем сад измешајте ги брашното и солта. Постепено додавајте вода и масло, мешајте додека не добиете мазно тесто. Тестото обликувајте го во топка, покријте го со крпа и оставете го да отстои 30 минути.
Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Додадете ситно сечкан кромид и пржете додека не порумени.
Во тавата додадете мелено месо, посолете и побиберете по вкус. Пржете додека месото не се свари добро, повремено мешајќи. Ако смесата е сува, додадете малку вода и варете уште неколку минути додека не се соедини. Оставете да се излади.
Тестото поделете го на 4-5 помали топчиња. Секое топче расукајте го колку што е можно потенко. Ако користите готови кори, прескокнете го овој чекор.
Врз истегнатото тесто ставете го филот од месо и кромид. Расукајте го тестото во форма на полжав или свиткајте го на триаголници.
На дното на плехот ставете малку масло и наредете го бурекот. Одозгора прелијте го остатокот од маслото. Загрејте ја рерната на 200°C. Бурекот се пече 30-40 минути додека не порумени. Послужете ги топли, со јогурт или кисело млеко.