Ова е рецептот за најдобрата пита од тиква: однадвор крцкава, а внатре сочна како душа
Ако сакате да направите совршена пита од готови кори, ќе ви треба малку време, неколку едноставни состојки, а не премногу кулинарска вештина. Овој рецепт не може да пропадне, а крајниот резултат е пита со вкус на сон.
Есента е препознатлива по мирисот на печените пиперки, но меѓу најомилените сезонски намирници место го зазема и тиквата.
Со својот фантастичен вкус и разновидност, тиквата е подеднакво популарна во слатките и солените јадења. Покрај тоа, тој е ценет поради многуте здравствени придобивки што ги носи ако се консумира редовно.
Тиквата е богата со витамин Ц, калциум, железо, магнезиум, фосфор и калиум. Поради богатиот нутритивен состав, се препорачува за зајакнување на имунитетот, здравјето на срцето, кожата, видот и поддршка на метаболизмот.
Состојки:
- 1 кг тиква
- пакување тенки кори за пита (околу 500 гр.)
- 10-20 лажици шеќер (по вкус)
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 1,5 лажички цимет
- 100 мл масло
- 100 мл вода
- шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Тиквата исчистете ја и добро изрендајте ја. Посипете со шеќер, цимет и ванилин шеќер, измешајте и тргнете на страна за тиквата добро да ја впие сладоста и да го ослободи својот сок.
Вклучете ја рерната да се загрее до 200 °C.
Обложете плех со хартија за печење, па ставете една кора, премачкајте ја со масло, па премачкајте ја со друга кора, премачкајте ја со масло и вода, па ставете ја втората кора. Повторно премачкајте го маслото и водата и завршете со четвртата кора. Врз неа намачкајте малку од сокот што го испушта тиквата, па четвртина од ренданата и зашеќерена тиква намачкајте ја целата кора. Во питата расукајте ги корите и повторете сè додека не го потрошите материјалот.
Кога ќе обликувате сè, премачкајте го со остатокот од маслото и водата, потоа ставете го да се пече околу пет до десет минути на 200 °C, потоа намалете го на 180 °C и оставете го да се пече додека не добие убаво златно сенка.
Кога ќе се излади, посипете со шеќер во прав.
Уживајте и кажете ни како ви се допадна рецептот!