Дома Твој готвач Ова е рецептот за најдобрата пита од тиква: однадвор крцкава, а внатре...

Ова е рецептот за најдобрата пита од тиква: однадвор крцкава, а внатре сочна како душа

703
0

Ова е рецептот за најдобрата пита од тиква: однадвор крцкава, а внатре сочна како душа

Ако сакате да направите совршена пита од готови кори, ќе ви треба малку време, неколку едноставни состојки, а не премногу кулинарска вештина. Овој рецепт не може да пропадне, а крајниот резултат е пита со вкус на сон.

Есента е препознатлива по мирисот на печените пиперки, но меѓу најомилените сезонски намирници место го зазема и тиквата.

Со својот фантастичен вкус и разновидност, тиквата е подеднакво популарна во слатките и солените јадења. Покрај тоа, тој е ценет поради многуте здравствени придобивки што ги носи ако се консумира редовно.

Тиквата е богата со витамин Ц, калциум, железо, магнезиум, фосфор и калиум. Поради богатиот нутритивен состав, се препорачува за зајакнување на имунитетот, здравјето на срцето, кожата, видот и поддршка на метаболизмот.

Состојки:

  • 1 кг тиква
  • пакување тенки кори за пита (околу 500 гр.)
  • 10-20 лажици шеќер (по вкус)
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1,5 лажички цимет
  • 100 мл масло
  • 100 мл вода
  • шеќер во прав за посипување

Подготовка:

Тиквата исчистете ја и добро изрендајте ја. Посипете со шеќер, цимет и ванилин шеќер, измешајте и тргнете на страна за тиквата добро да ја впие сладоста и да го ослободи својот сок.

Вклучете ја рерната да се загрее до 200 °C.

Обложете плех со хартија за печење, па ставете една кора, премачкајте ја со масло, па премачкајте ја со друга кора, премачкајте ја со масло и вода, па ставете ја втората кора. Повторно премачкајте го маслото и водата и завршете со четвртата кора. Врз неа намачкајте малку од сокот што го испушта тиквата, па четвртина од ренданата и зашеќерена тиква намачкајте ја целата кора. Во питата расукајте ги корите и повторете сè додека не го потрошите материјалот.

Кога ќе обликувате сè, премачкајте го со остатокот од маслото и водата, потоа ставете го да се пече околу пет до десет минути на 200 °C, потоа намалете го на 180 °C и оставете го да се пече додека не добие убаво златно сенка.

Кога ќе се излади, посипете со шеќер во прав.

Уживајте и кажете ни како ви се допадна рецептот!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име