Дома Твој готвач Ова е највкусната и најздравата ужина

Ова е највкусната и најздравата ужина

989
0
Sliced traditional toast bread with butter, olives, garlic and herbs on a cutting board and dark table with. Top view. (Sliced traditional toast bread with butter, olives, garlic and herbs on a cutting board and dark table with. Top view., ASCII, 120

Традиционалната брускета со домат, која може да се види во сите медитерански земји, е најпопуларната „закуска“ во Европа од 16 век, а се смета и за најдобра закуска.

Лебот од домати, кој може и не мора да се пржи, е здраво и вкусно јадење кое може да се јаде во секое време од денот и годината. Нема многу калории – само 215 на 100 грама, а изобилува со витамини. Дополнително, да забележиме дека секоја порција од оваа „ужинка“ покрива дури 10,8 отсто од дневните потреби за енергија.

Како да ги подготвите
Брускети со домат, односно Pa amb tomàquet како што ги нарекуваат во Каталонија, т.е. брускети – подмачкано парче, како што го нарекуваат Фирентинците, се подготвуваат од препечен леб претходно добро натопен во ладно цедено маслиново масло, на парчињата се ставаат по печењето зрелите домати и сол.

Иако во минатото брускетата од домати се сметаше за работнички оброк, денес веќе не е така. Напротив, се служат во угледни ресторани како предјадење, а во многу ресторани се служат и како самостоен оброк.

Ова јадење, кое првпат се споменува како рецепт во 18 век, иако се верува дека жителите на Каталонија го јаделе два века порано, е исклучително наградно и затоа што не бара многу пари, ниту многу време за подготви.

Марта Фишер во својата интересна книга „Il grande libro delle bruschette“ погодно го дефинира како јадење што ги поврзува „маслото, лебот и сонцето“, сметајќи дека „она што го дава сонцето“ е најдобриот именител за медитеранските овошја и билки кои сочинуваат вистинска брускета. *

Исечен традиционален тост леб со путер, маслинки, лук и билки на даска за сечење.
Ако можете, прескокнете го путерот. Со текот на времето, сигурно ќе се навикнете на вкусот на маслиновото масло.

Може да бидат и со лук
Добро е познато дека ова јадење, исто како и другите кулинарски класици, може да има неколку верзии, па со текот на годините брускетата со домат ја засени брускетата со лук, моцарела или медитерански зачини. Многумина ги сакаат и оние со свежо сирење, бакалар или печени пиперки. Се разбира, се зависи од тоа на кого што му се допаѓа.

Меѓутоа, доколку барате здрави верзии на оваа закуска, на прво место ставете ја класичната брускета со домат, а во случај да имате проблеми со срцето и висок крвен притисок – посегнете по оние со лук.

„Нулта“ или основна брускета со лук и маслиново масло е припитомена на јадранско крајбрежје, па голема е веројатноста дека веќе сте имале можност да ја пробате. *

Зошто домат?
Студијата спроведена во 2009 година и објавена во списанието за клиничка онкологија покажа дека исхраната богата со домати може да помогне во спречување на тумори на простата и дека ликопенот, моќниот антиоксиданс, исто така може да помогне во спречување на други видови на рак. Секако, ликопенот не е доволен – начинот на живот и генетските фактори многу влијаат на ризикот од развој на тумори и болести на срцето и крвните садови.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име