Оваа закуска е најдобриот сојузник во борбата против надуеноста, тврдат диететичарите
КОГА се чувствуваме подуени, последното нешто што сакаме да го направиме е да јадеме нешто што може да го влоши. Иако секоја храна може да звучи непривлечно во вакви моменти, јадењето одредени намирници всушност може да ни помогне да се чувствуваме подобро. Диететичарката Натали Ризо откри дека нејзината омилена ужина за борба против надуеноста е смути од зелен ананас.
Многу лесно се прави, се состои од неколку состојки и може да се подготви за пет минути. Содржи спанаќ, ананас и обичен грчки јогурт со малку маснотии, три намирници кои можат да помогнат во ублажување на непријатните симптоми поврзани со надуеност.
Состојките за смути вклучуваат:
120 мл незасладено бадемово млеко
80 мл грчки јогурт со малку маснотии
30-40 грама млад спанаќ
Една средна банана (120-150 грама)
115 грама замрзнати парчиња ананас
Една лажица чиа семе
„Зелениот зеленчук е многу богат со нерастворливи влакна, кои помагаат храната да се движи низ дигестивниот тракт и може да ја подобри функцијата на цревата“, вели диететичарот и нутриционист Џинџер Хултин за EatingWell.
Покрај тоа, чиа семето се исто така добар извор на влакна, па само една шолја од ова зелено смути обезбедува 35% од дневните потреби за влакна.
Ананасот и грчкиот јогурт се одлични за здраво варење
Смутито ја добива својата сладост од ананасот. „Ова природно слатко тропско овошје има диуретично дејство, што му помага на вашето тело побрзо да се ослободи од вишокот вода“, вели нутриционистот Френсис Ларгеман-Рот.
Ослободувањето на телото од вишокот вода може да ја намали надуеноста. „Ова тропско овошје особено има некои корисни дигестивни ензими, како што е бромелаин“, додава Хултин. Некои луѓе откриваат дека ова има благотворно дејство на желудникот и им помага подобро да ја сварат храната.
Исто така, важно е да се спомене дека грчкиот јогурт содржи пробиотици кои се одлични за здраво варење. „Активните пробиотици во јогуртот ќе помогнат да се подобри здравјето на цревата и варењето со текот на времето“, истакнува Ларгеман-Рот.
Иако се чувствуваме непријатно кога сме подуени, важно е работите да се движат низ гастроинтестиналниот (ГИ) тракт за да се намали надуеноста. „Наместо да прескокнувате оброци додека не исчезне надуеноста, јадете само помали оброци и грицки и избегнувајте храна за која знаете дека може да предизвика повеќе надуеност, како гравот“, заклучува Ларгеман-Рот.