Нутриционист открива 3 намирници кои ги вклучува во појадокот за борба против ракот
Добро е познато дека храната што ја консумираме секојдневно има големо влијание врз нашето целокупно здравје. Исхраната игра клучна улога во одржувањето на благосостојбата, особено како што старееме и се зголемува подложноста на разни болести. Иако ниту една храна нема волшебна моќ да спречи рак, многу експерти се согласуваат дека вклучувањето на нутритивно богатите опции во вашата секојдневна исхрана може значително да го намали ризикот и да ги подобри одбранбените механизми на телото.
Така, нутриционистката Мишел Ган ги сподели нејзините три омилени намирници кои често ги вклучува во појадокот за борба против ракот.
- Органска овесна каша
Првиот совет на нутриционистот е да изберете цели зрна како основа на оброкот. „Клучно е изборот и купувањето органска овесна каша“, рече таа во неодамнешното видео на TikTok . Таа, исто така, предложи додавање на високопротеински додаток, како што е грчкиот јогурт.
- Грчки јогурт
Ган покажа како се прави сад со грчки јогурт како главен извор на протеини во истото видео. Грчкиот јогурт содржи приближно девет грама протеини по порција, двојно повеќе од обичниот јогурт. Ова го прави одличен избор за раст и закрепнување на мускулите, идеален за ужина после тренинг или како дел од оброк за борба против ракот.
- Авокадо
Нутриционистката додала авокадо во својот појадок. Авокадото е богато со влакна, кои го помагаат варењето, го регулираат нивото на шеќер во крвта и придонесуваат за контрола на тежината. Исто така е преполна со мононезаситени и полинезаситени масти, познати како „добри масти“. Редовното консумирање на авокадо може да ги намали мастите во стомакот, што е поврзано со зголемен ризик од дијабетес тип 2 и рак.
Овие намирници не само што го збогатуваат појадокот, туку и даваат важна поддршка за здравјето и за превенција од болести.