Дома Здравје Нутриционистите објаснија кој вид млеко е најздрав

Нутриционистите објаснија кој вид млеко е најздрав

809
0

Изборот на типот на млеко за консумирање порано беше едноставен. Имаше полномасно млеко и неколку други варијации со различни количини на маснотии. Но, во последниве години, луѓето кои сакаат да купат млеко имаат толку многу опции што не се сигурни кое млеко би било вистинскиот избор.

Без разлика дали се работи за бадем, кокос, соја, ориз, козјо или кравјо млеко, многумина очекуваат тоа да биде хранлив додаток на нивното кафе или храна.

Луѓето кои имаат деца сакаат да бидат сигурни дека избираат млеко со некои нутритивни придобивки.

Изборот треба да биде усогласен со другите навики во исхраната

Меѓутоа, со оглед на тоа што многумина се борат да ги прочитаат етикетите за исхрана и секој вид млеко има свои предности, на просечниот човек може да му биде тешко да ја донесе вистинската одлука.

Нутриционистите велат дека луѓето треба да ги земат предвид сопствените навики во исхраната, како и витамините и минералите што ги консумираат на дневна основа, пред да донесат одлука да консумираат одреден вид млеко.

Но, тие имаат и неколку препораки за тоа што да избегнувате. Д-р Лук Кори од клиниката Мајо, рече дека клучен фактор во изборот е причината поради која лицето пие млеко. Доколку млекото е дел од секојдневното консумирање, тој препорачува обично кравјо млеко.

Тој го истакна високото ниво на калциум, калиум, протеини и масти, кои многу луѓе не ги добиваат доволно од остатокот од нивната исхрана.

„Тешко е да се потпрете на алтернатива за да ги добиете тие хранливи материи“, рече д-р Кори.

Но, самата исхрана не е единствената причина за консумирање млеко. Млекото е честа состојка во пекарските производи, па дури и се меша во многу други пијалоци.

Млекото од овес и бадем станаа популарни во последниве години поради нивната мазна текстура и се омилени опции за луѓето кои сакаат млеко во кафето.

Сепак, двете опции имаат мала хранлива вредност, вели нутриционистот Бриџит Марфи Хусеин.

Д-р Кори забележува дека засладените видови млеко треба да се избегнуваат поради нивната висока содржина на шеќер.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име