Нема да зажалите ако ја направите оваа сочна торта, бидејќи е полна со заситувачки и освежителен вкус на цреша.
Состојки:
За кора
јајца 5
шеќер 200 гр
брашно 200 гр
ореви, мелени 100 гр
ореви, сечкани 100 гр
прашок за пециво 1 кесичка
ладна вода 5 лажици
За првото полнење:
жолчка 4
маргарин 250 гр
чоколадо за готвење 200 гр
шеќер во прав 150 гр
ореви сечкани 100 гр
За прелив со овошје:
цреши , замрзнати 300 гр
шеќер 3 лажици
За декорација:
чоколадо за готвење 50 гр
ореви, печени 50 гр
шлаг 1 кесичка
Како да се подготви:
За кората прво изматете ги белките со 50 гр шеќер. Изматете ги жолчките со остатокот од шеќерот и пет лажици вода, па додадете го брашното, оревите и прашокот за пециво. На крајот, измешајте ги белките со процесор за храна.
Печете 35-40 минути во подмачкана тава или калап на 200 степени. Испечената и оладена кора поделете ја на три дела.
За филот изматете ги жолчките со 100 гр шеќер, па додадете го изматениот маргарин и растопената чоколада за готвење. Двете белки убаво изматете ги со 50 гр шеќер во прав, додадете ги сечканите ореви и полека промешајте ги изматените жолчки.
За прелив сварете ги црешите со шеќерот и оставете да се изладат. На првата кора се нанесуваат вишни со сок, кората да биде малку натопена, се става филот и така се филуваат сите три кори.
Одозгора и страните премачкајте ги со шлаг, а во средината на врвот прелијте ја растопената чоколада. Настрана нанесете печени сечкани ореви.