Нискокалорична, одлична за варење, но и за срцето! Оваа храна ќе ве спаси од болести во студените денови
Една од намирниците која ќе го зачува и подобри вашето здравје е дефинитивно целерот.
Кога станува збор за исхраната , нема сомнеж дека постојат одредени намирници кои можат да го подобрат здравјето и како.
Еден од нив е целерот , за кој подетално зборуваше нутриционистката Ивана Мишиќ:
- Иако коренот на целер често се користи во готвењето за подготовка на супи, постои и стапче целер што може (и треба) да се користи во готвењето на различни начини, особено поради неговите предности – вели нутриционистот и открива кои се тие предности:
Богат извор на влакна:
Влакната се клучни за варењето и за одржување на рамнотежата на шеќерот во крвта . Стапчињата од целер се одличен начин да се осигурате дека вашите црева се правилно поддржани. ⠀
Тој е нискокалоричен и полн со хранливи материи:
Целерот има малку калории, околу 16 kCal на 100 g, но е богат со витамини и минерали како што се витамините К, А и Ц и фолна киселина.
Го намалува воспалението:
Антиоксидансите присутни во целерот можат да помогнат во намалување на воспалението во телото, со што го поддржуваат целокупното здравје. ⠀
Промовира хидратација:
Содржи многу вода, што е одлично за одржување на хидрираност во текот на денот. ⠀
Помага при слабеење:
Нискокалорични стапчиња целер може да бидат одлична опција за грицкање за време на диета . ⠀
Го намалува ризикот од срцеви заболувања:
Редовното консумирање стапчиња целер може да помогне во контролата на крвниот притисок и холестеролот. ⠀
Можете да користите стапчиња целер во подготовката на јадењата
Може да се пржи со кромид како основа за јадење, може да се додаде во супи и чорби, може да се додаде во смути, може да се сечка и да се додаде во салати, а за оние кои сакаат нешто крцкаво и освежително, може да се јаде сиров.