Гурманите од целиот свет ги дадоа своите оценки на веб-страницата Taste Atlas.
Земјите од поранешна Југославија сè уште се расправаат дали бурекот може да биде со месо и чиј е всушност ајварот , но за гурманите тоа не е толку важно – можеби ќе се изненадите кога ќе почнете да го вртите „атласот за вкус“ и да видите кои се најдобри. -оценети јадења во нашиот крај.
Македонија
Ајвар и љутеница
На менито на Македонија, ајварот е оценет со 4,8, а Љутеница која е доста позната во регионот и во светот со 4,5. Македонскиот зелник, „традиционална пита што може да се полни со разни состојки како сирење, спанаќ, јајца, месо, праз или зелка“ доби препорака со 4,4, познатата охридска пастрмка која се подготвува на традиционалн начин е оценета со 4,3, а зеленчук на скара со 4.1.
Србија
Комплет лепчиња
Од 59 јадења што треба да се пробаат во Србија, првото место со 4,8 оценка го делат ајварот и збирот лепчиња Златибор. Ајварот е претставен како „традиционален специјалитет направен од пиперки и модар патлиџан, кој е еден од најпопуларните прилози ширум Балканот и Источна Европа“, додека комплетот лепчиња е „разделен“ на леб, ѓеврек, крем и јајце. „Иако е хранливо и калорично, јадењето обично се ужива за појадок и најдобро е да се комбинира со чаша јогурт или кисело млеко. За најавтентично искуство, се препорачува да го јадете со раце“, се вели во него. На второ место е бурекот со сирење (4,6), потоа сарма, крофни, плескавица, бела супа…
Хрватска
Можеби некому му е чудно, но бурекот со сирење излегува прво како најдобро оценето јадење во Хрватска, иако има ист рејтинг (4,6) како и рибата на грејле – традиционален начин на подготовка на свежа риба на скара на хрватскиот Јадранскиот брег. „Зборот гралала се однесува на едноставна метална решетка, но тоа е и далматинска идеологија и начин на живот во текот на летото… Важно е рибата да биде совршено зготвена и во исто време да остане сочна. За време на подготовката, рибата обично се премачкува со гранче рузмарин потопено во маслиново масло“. Со 4,5 следуваат истарски фужи (тестенини кои најчесто се служат со говедска чорба), словенски и Барања кулен, Загорски млинци…
Босна и Херцеговина
Пита со месо, пита со печурки, савија, бурек
Бурек очекувано е и прв кога се во прашање јадењата од БиХ. „Јадењето е многу популарно низ целиот Балкан, иако во Босна и Херцеговина културното значење на оваа секојдневна храна е неспоредливо и најдобро е сумирано во бројни локални поговорки кои сугерираат дека ако жената може да направи добар бурек, таа има право да омажи“, се наведува во белешката. Додека „повеќето мештани тврдат дека само бурек со мелено месо може да се нарече бурек“. Ист рејтинг имаат Жељаница и Ширница, но и ќебапи, суво месо, сарма и особено травнички ќебапи, кои се направени од комбинација на говедско, телешко, овчо и јагнешко месо.
Словенија
Крофните го држат апсолутното прво место во словенечката кујна според вкусовите на атласот за вкус, а слатките продолжуваат да доминираат. Прекмурска гибаница е број 2, традиционален десерт на североисточниот регион на Словенија, кој првично има осум слоеви – корите се полнат со афион, слатка павлака, мелени ореви и рендани јаболка. Третата е бледата кремпита, која се карактеризира со тоа што половина од кремот од јајца се заменува со шлаг.
Црна Гора
А кога станува збор за најдобрите јадења во Црна Гора, фокусот е на мезетлукот. Првото е сирењето Пљевља, кое, како што се наведува, се карактеризира со силен вкус и кремаста текстура – „неговите уникатни ароми се резултат на процесот на зреење што се одвива во специјално дизајнирани дрвени буриња“. Његушката пршута е втора, се истакнува затоа што се посолува со морска сол, па се чади на буково дрво и се суши на студениот планински воздух. Третото е Његуш сирење, полномасно тврдо сирење произведено од овчо млеко.