Нивната сезона почнува. Кардиолозите советуваат: За здравје на срцето јадете ги овие пет видови зеленчук
Тешко е да се заменат со суплементи и токму затоа треба да се јадат во оригинална форма
Без понатамошно одложување, сите зеленчуци се добри за нас, но неколку се издвојуваат кога станува збор за здравјето на срцето. Покрај тоа, секојдневното консумирање зеленчук може да ја подобри кардиореспираторната кондиција, односно да ја зголеми способноста на телото да снабдува и користи кислород за вежбање. Овој факт го потврди професионалното здружение на кардиолози во студија објавена во European Journal of Preventive Cardiology. Кај неа бенефитот од јадење зеленчук се поистоветуваше со движење, поточно 4000 чекори дневно.
Како зеленчукот влијае на срцето?
Поради богатството на антиоксиданси, витамини, минерали и фитохемикалии кои се наоѓаат во овошјето и зеленчукот, придобивките што произлегуваат се корисни за крвниот притисок, холестеролот и одржувањето на здрава тежина. Затоа е тешко да се заменат со суплементи.
- Сите се обидуваат да ги извлечат сите различни важни хемикалии од овошјето и зеленчукот и да создадат додатоци во исхраната, но никогаш не постигнуваат толку добри резултати како оригиналот – изјави докторот Ендрју Фримен за Today.
Влакната во зеленчукот се врзуваат за холестеролот, помагајќи да се намали вкупниот и ЛДЛ холестеролот. Покрај тоа, консумирањето повеќе влакна, според публикацијата во научното списание Hypertension, ги поттикнува цревните бактерии да произведуваат соединенија кои го намалуваат крвниот притисок.
Кој зеленчук е најдобар за срцето?
Препорачливо е да имате најмалку 500 грама зеленчук дневно и разновиден, што во превод значи многу бои во вашата чинија. Тоа може да бидат црвени пиперки, боранија или жолт сквош. Националниот институт за срце, бели дробови и крв наведува лиснат зеленчук (спанаќ, кељ, зелка, брокула и моркови) како добри диететски сојузници за здравјето на срцето. Ним им се придружија и самите кардиолози и диететичари, посочувајќи ги нивните омилени.
- Лиснат зеленчук
Зелениот лиснат зеленчук е главен диететски извор на нитрати, фитохемикалии во зеленчукот кои го намалуваат крвниот притисок и го подобруваат протокот на крв.
- Полн е со антиоксиданси, витамини А, Ц, Е и К и обезбедува фолати, витамин од Б групата кој го промовира здравјето на срцето – објаснува кардиологот Марк Ајзенберг.
Само една чаша од овие зеленчуци дневно ќе направи многу за здравјето на вашето срце, според студијата од 2021 година. Тоа може да бидат спанаќ, рукола, кељ… Освен што се сирови, овие зеленило можете да ги уживате во разни салати и смути.
- Цвекло
Овој корен зеленчук е уште еден извор на антиоксиданси, влакна и минерали. Цвеклото е исто така исклучително богато со нитрати, а докажано е дека неговиот сок го намалува крвниот притисок.
– Откако човек ќе конзумира нитрат, телото го претвора во азотен оксид, кој ги отвора крвните садови и го стимулира протокот на крв, што резултира со помал притисок во артериите – објаснува за Today.com диететичарката Натали Ризо, со која се согласува и кардиологот Ендрју Фримен.
Покрај кисело цвекло, можете да го испечете, да го изладите и да го ставите во смути со банана и јаткасти плодови.
- Артишок
Артишокот е медитеранско растение кое успева низ Медитеранот. Припаѓа на исто семејство како и сончогледот. Листовите ги содржат активните компоненти цинарин и разни флавоноиди, од кои се издвојува лутеолинот. Научните истражувања од триесеттите години на минатиот век покажаа дека артишокот го поттикнува производството на жолчката во црниот дроб, па затоа ова растение е корисно за луѓето кои тешко ги варат мастите. Екстрактот од лист од артишок го намалува нивото на холестерол во крвта. Покрај веќе споменатите придобивки, артишокот содржи најмногу антиоксиданси од кој било зеленчук. Ова го покажа истражувањето објавено во Journal of Agricultural and Food Chemistry.
- Аспарагус
- Аспарагусот содржи аспарагин, соединение кое може да го подобри протокот на крв и да помогне во намалувањето на крвниот притисок – изјави за Today.com диететичарката Грејс Дероча.
Освен тоа, познато е дека овој зеленчук има диуретично дејство кое му помага на телото да се ослободи од вишокот натриум и на тој начин го намалува крвниот притисок.
- Домати
Тие се богати со ликопен, моќен антиоксиданс за кој се верува дека има заштитен ефект врз кардиоваскуларниот систем. Јадењето домати може да го подобри крвниот притисок и протокот на крв и да ја намали големината на наслагите што се создаваат во артериите. Ликопенот особено добро се апсорбира од телото кога доматите се јадат со маснотии. Затоа, доматите чие време допрва доаѓа, збогатете ги дополнително со маслиново масло.