Не сме ни свесни што јадеме: Еве што значи зелениот круг околу варената жолчка и колку е опасен по здравјето
Дали некогаш сте виделе темен круг околу жолчката откако сте готвиле тврдо варено јајце? Може да има синкаста, зеленикава или сива боја, што не изгледа многу естетско или вкусно. Можеби дури и се прашувате дали треба да јадете такви работи. Ќе објасниме што всушност е ова.
Зеленчукот треба да биде зелен, па јајце со оваа боја е малку сомнително. Но полека. Ако мирисот и текстурата не се непристојни, темниот круг исто така не треба да ве загрижува. Таквата жолчка повеќе не изгледа толку убаво, но можете да ја јадете без страв.
Од каде „потекнува“ зелениот прстен околу жолчката?
Темниот круг околу жолчката е резултат на предолго варење на јајцето. Кога ќе ги направиме меки или пржени, мора да внимаваме на часовникот. Кога варат јајца, многу луѓе воопшто не го почитуваат времето. На крајот на краиштата, не можете да преварите јајце. Но, дали сте сигурни дека тоа е вистина?
Предолгото варење на јајцето не само што предизвикува жолчката да добие сивкава боја, туку и ја влошува сварливоста на протеинот содржан во него и го намалува нејзиниот квалитет.
Зеленкастиот раб потоа се формира како резултат на хемиска реакција која вклучува сулфур (од белките) и железо (од жолчката), кои природно реагираат за да формираат железен сулфид на површината на жолчката.
Ако не сакате јајце со сива жолчка, немојте да го варите премногу долго, а откако ќе го извадите од зовриената вода, веднаш изладете го во ладна вода.