Дома Твој готвач Најпознатите австриски колачиња Linzer…

Најпознатите австриски колачиња Linzer…

901
0

Крцкави бисквити во форма на sвезди, цвеќиња или кругови со дупка во горниот дел низ кои се гледа џемот, се неопходен божиќен погодок. Предноста на Linzer, како и на другите суви колачиња, е што тие се подобри, колку подолго траат, односно можете да ги направите порано и да се ослободите од еден дел од работата пред празниците.

Одлично е што овие колачиња можат да ги прават и деца. Вие го сукате тестото, оставете ги да ги изберат калапите, а останатото е нивна работа. Тие ќе играат, сами ќе прават колачиња, ќе бидат горди на себе и ќе создадете убави спомени од нив. Linzer за разлика од класичните бисквитни колачиња, имаат мелени бадеми.

Еве го тајниот рецепт:

Состојки:

200 грама путер,

200 бело брашно,

2 жолчки,

100 грама мелени бадеми,

1 ванилин шеќер,

100 грама шеќер,

малку сол1/4 лажиче,

прашок за пециво,

мармалад по ваш вкус,

шеќер во прав,

Постапка:

Извадете го путерот од фрижидерот и оставете го да на собна температура и да омекне. Месете го тестото од наведените состојки, но не месете го премногу. Само доволно за да ги поврзете состојките. Ако го замесите премногу, бисквитите ќе бидат тврди, не крцкави.Завиткајте го тестото во фолија и оставете го половина час, а потоа расукајте го на дебелина од половина сантиметар. Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени додека го расукувате тестото и ги обликувате бисквитите. Едната страна е целосна а другата страна со модла формирајте форма. Печете ги само 5 до 7 минути. Треба да ги извадите од рерна додека се уште се меки. Не чекајте да поруменат. На долниот дел намачкајте мармалад, па лепете го горниот дел со формата и посипете со шеќер во прав.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име