Најмногу трошиме палмино масло, а тоа е најконтроверзно. Зошто?
МАСТИ може да се класифицираат во две категории – добри и лоши. Добрите масти вклучуваат монозаситени и полинезаситени масти, кои се наоѓаат во растителните масла, како што се маслиновото масло и маслото од репка. Лошите масти вклучуваат транс масти и заситени масти. Транс мастите главно не се дел од нашата исхрана, но заситените масти се наоѓаат во некои растителни масла како кокосот и палмата.
Ова последното е едно од најконзумираните масла во светот, но е и едно од најконтроверзните. Според диететичарот Кат Бенсон, палминото масло може да го зголеми лошиот ЛДЛ холестерол и триглицеридите, кои се фактори на ризик за кардиоваскуларни болести и мозочен удар.
Што е нездраво за палминото масло?
Палминото масло содржи околу 50% заситени масти и околу 50% добри масти, како што се мононезаситени и полинезаситени масни киселини. Ова го прави подобар избор од кокосовото масло, кое е околу 85% заситени масти, но 50% е многу, особено во споредба со, на пример, маслиновото масло, кое содржи траги на заситени масти.
„Иако постојат препораки засновани на докази за ограничување на потрошувачката на тропски масла, тоа не значи дека тие треба целосно да се исклучат од вашата исхрана. Балансот е клучен. Размислете за фаворизирање на маслиново масло и масло од авокадо и користете палмино или кокосово масло таму и таму, не како примарен извор на маснотии“, објаснува Бенсон.
Маслиновото масло се смета за најздраво масло бидејќи има бројни здравствени придобивки, вклучувајќи намалување на воспалението, подобрување на кардиоваскуларното здравје и подобро здравје на зглобовите и мозокот. Накратко, палминото масло е добро да се користи повремено, но изборот на масла како маслиново масло, масло од авокадо или масло од канола се поздрави опции на долг рок, според Today.