Доколку барате рецепт за благи кифлички кој нема да ви направи премногу мака, а како резултат на тоа ќе уживате, кифличките подготвени на овој начин се секогаш добра опција.
ТЕСТО:
- 250 мл млако млеко
- 3 лажички шеќер
- 1 коцка свеж квасец
- 500 грама брашно и малку повеќе
- 100 мл масло
- 1 лажичка сол
- 1 жолчка
ФИЛ:
- Еурокрем (по желба можете да користите мелени ореви, сирење, џем…)
ПРЕМАЧКУВАЊЕ:
- 1 жолчка
- малку млеко
ДРУГИ
- шеќер во прав за посипување
ПОДГОТОВКА НА МЕКИ ЛЕПКИ
- Свежиот квасец се рони во млако млеко, се додава шеќерот и се се меша.
- Во садот се додава малку од брашното и се прави вдлабнатина.
- Продолжуваме со додавање на подготвениот квасец, масло, сол, жолчка и се соединуваме со процесор за храна.
- Постепено додавајте го остатокот од брашното и месете со раце.
- Од тестото се прави ролат и се дели на три еднакви дела.
- Од секое парче направете по една топка.
- Веднаш почнете да го тркалате тестото. Истегнете го во круг.
- Поделете го на осум дела.
- Со две кафени лажички се нанесува еурокрем на средината на поширокиот дел од тестото.
- Свиткајте ги краевите на поширокиот дел. На овој начин филот нема да протече и автоматски ќе ја добиете ширината на ролатот.
- Тестото го превиткуваме врз филот и продолжуваме да го тркаламе. Нежно расукајте го тесниот дел од тестото додека го тркалате ролатот.
- Постапката повторете ја со преостанатите топчиња.
- Ролатите наредете ги на мрсна хартија што сте ја ставиле во тавата. Распоредете ги бидејќи ќе се надујат.
- Покријте ги со крпа и оставете да отстојат околу 45 минути.
- Со виљушка направете ја жолчката, додадете малку млеко и секоја ролат премачкајте ја.
- Ставете ги во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
- Испечените кифлички покријте ги со крпа и оставете ги да се изладат. Така покриено дополнително ќе омекнат.
- Ролатите посипете ги со шеќер во прав и послужете.
Наздравје!