Најдобро е да се намали холестеролот со промена на начинот на живот и исхрана, а првиот чекор можеби е да изберете поздрав тип на масло што го консумирате. Сигурно најлошо масло за холестерол е палмата и среќата, па затоа кај нас не е многу застапено.
Journal of Nutrition објави студија во која е откриено дека палминото масло, во споредба со другите растителни масла со помалку заситени масти, го зголемува нивото на лошиот холестерол.
Според списанието Harvard Health, заситените масти во палминото и кокосовото масло, црвеното месо, путерот и повеќето сладоледи се штетни за здравјето и треба да се консумираат умерено.
Палминото масло можете да го замените со сончогледово, семе од репка или ленено масло, кое истражување од 2018 година се покажало како најдобро за намалување на холестеролот. Успешни биле и другите масла, како маслиновото масло, но подобри резултати покажале маслата од семки, пишува Eat this.