Звучи речиси невозможно од само две состојки да создадете вкусен појадок, ужина и десерт. За среќа, ова е сосема изводливо, па во согласност со тоа ви даваме неколку идеи кои ќе ви послужат кога сте во брзање и кога ненадејно ќе ви се најават гостите.
Брашно + грчки јогурт = тесто
Во голем сад измешајте пакет грчки јогурт и 1 чаша брашно. Кога убаво ќе се соединат префрлете ги на рамна површина посипана со брашно и месете 5-8 минути. Кога тестото е готово, одвојте го на помали парчиња и печете го на тефлонска тава по 20 секунди од секоја страна . Можете да го користите и како тесто за пица и да му додадете состојки по желба.
Банана + јајца = палачинки
Една голема банана исечете ја на парчиња и ставете ја во сад. Додадете две јајца, па изматете ги со рачен миксер додека не добиете компактна мазна смеса . Печете палачинки во тефлонска тава со помош на мала лажичка за да ја измерите вистинската доза. Печете ја првата страна 1 минута , а втората 30 секунди или повеќе доколку е потребно. Послужете со прстени од банана.
Сирење + салама = мини „пица“
Изрендајте две чаши сирење, по можност пармезан . Ставете ја хартијата за печење на плех, а потоа намачкајте рамни купишта сирење. Во средината на секоја ставете по една тура салама по избор. Едно пакување треба да биде доволно за количината на сирење. Печете 5 минути во загреана рерна на 200 степени. Кога мини „ пиците“ се готови, оставете ги малку да се изладат , а потоа со шпатула внимателно извадете ги од плехот.
Пиво + сирење = сос
Земете тврдо сирење, идеално чедар, па изрендајте го со полнење две чаши . Ставете шише или конзерва со квалитетно пиво во саксии . Оставете да се загрее на средна температура, па постепено додадете го сирењето и мешајте додека не се растопи. Истурете го сосот во сад и послужете со свежи ѓевреци .
Нутела + јајца = колач
Убаво изматете 4 јајца додека не се зголеми волуменот тројно. Оставете го кремот Нутела да се растопи во микробранова печка или потопете ја теглата во сад со топла вода. Додадете една лажица Нутела во изматените јајца со постојано мешање со миксер . Истурете ја смесата во сад за печење премачкан со масло или путер. Печете 25-30 минути во загреана рерна на 180 степени.
Путер од кикирики + банана = сладолед
Четири зрели банани исечкајте ги на прстени , префрлете ги во пластична кеса и потоа чувајте ги во замрзнувач преку ноќ. Замрзнатите банани ставете ги во блендер заедно со лажица путер од кикирики. Оставете се убаво да се соедини додека не стане компактна мазна смеса. Послужете веднаш ако сакате помек сладолед или префрлете го во пластична кутија и замрзнете дополнително , ако сакате поцврста текстура на сладолед.