Луѓето кои патат од алергии со доаѓањето на пролетта доживуваат симптоми како што се болки во грлото и течење на носот. Овие алергии знаат да бидат многу непријатни, а освен со лекови, симптомите можете да ги намалите и со правилна исхрана.
Експертите советуваат дека во случај на пролетни алергии, најдобро е да вклучите одредени намирници во вашите оброци, но и да избегнувате одредени намирници кои можат да предизвикаат вакви проблеми, пренесува Huffington Post.
Што да се јаде:
Јаболка и јагоди: кората од јаболката содржи антиоксиданси кои го подобруваат капацитетот на белите дробови, а ги има и во портокалите, кромидот, доматите и јагодите. Покрај тоа, тие содржат многу витамин Ц, кој ефикасно штити од алергии.
Црвено грозје: Истражувањето од пред пет години покажа дека медитеранската исхрана богата со храна како црвено грозје, портокали и јаболка ги ублажува симптомите на алергија како затнат нос и болки во грлото. Само грозјето е богато со антиоксиданси со силна антиинфламаторна моќ.
Топол чај: Билните чаеви се најдобриот избор, а важно е да бидат што потопли за да се олесни искашлувањето на слузта и да се олесни печењето во грлото. За таа цел може да се користи и топла супа.
Што да се избегнува:
Целер: Горењето во устата и грлото може да биде резултат на „орална“ алергија предизвикана од некои овошја и зеленчуци. Симптомите може да се појават од консумирање целер, но и домати, праски, дињи и киви.
Алкохол: Ако кожата на ушите, лактите, петите или веѓите ви првут по зголемено консумирање алкохол, сето тоа е знак дека сте алергични на алкохол.
Зачинета храна: Имате течење на носот, насолзени очи или чести дождови после зачинета храна и дали се чувствувате подуени? Бидете сигурни дека тоа е алергиска реакција на зачини. Инаку, тоа се должи на капсаицинот, супстанца која се наоѓа во силните зачини, па единствено решение е да избегнувате ваква храна.