Дома Здравје Најдобар појадок за здравјето на цревата, според гастроентеролог

Најдобар појадок за здравјето на цревата, според гастроентеролог

4720
0

Најдобар појадок за здравјето на цревата, според гастроентеролог

АКО САКАМЕ да живееме здраво и долго, диетата корисна за здравјето на цревата е од суштинско значење. Микробиомот богат со добри бактерии е важен не само за правилно варење, туку и за здравјето на имунитетот, регулација на расположението, па дури и може да игра улога во спречувањето на когнитивниот пад.

Едноставен почеток кога станува збор за приоритет на здравјето на цревата е појадок кој ја поддржува таа цел. Но, ако не сме сигурни што треба да содржи таквиот појадок, гастроентерологот д-р Каролина Сојка го сподели својот омилен што го јаде неколку пати неделно.

Постојат две намирници што д-р Сојка вели дека ги јаде за појадок: јајца и кефир. „Јајцата и кефирот се одличен начин за добивање на протеини за полнење, како и здрави пробиотици кои се одлични за диверзификација на вашиот цревен микробиом“, изјави таа за Парад.

Кефирот и јајцата значително придонесуваат за здравјето на цревата

д-р. Сојка истакнува дека и двете овие намирници го поддржуваат здравјето на цревата. Кефирот е ферментиран со природни бактерии и квасци, обезбедувајќи природен извор на пробиотици. „Луѓето треба да добиваат доволно пребиотици и пробиотици од нивната исхрана, без потреба од додатоци. Клучот е да јадат природна, непреработена храна и да вклучуваат ферментирана храна“, објасни таа.

Што се однесува до јајцата, оваа храна е преполна со нутритивни придобивки, вклучувајќи протеини, омега-3 масни киселини, витамин Б и витамин Д. Таа ги подготвува на различни начини, заклучувајќи: „Наутро чувам протеин. богат извор како јајцата, затоа што ни дава постојан извор на енергија и ми помага да го започнам денот како што треба“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име