Подгответе го тестото ден претходно и оставете го да стои во фрижидер!
Состојки:
500 гр брашно
14 гр сув квасец
половина лажичка сол
2 лажици маслиново масло
3,60 дл вода
Подготовка:
Ставете брашно во сад и измешајте квасец и сол. Додадете 2 лажици маслиново масло и 3,6 dcl млака вода и измесете ја смесата во тесто.
Месете на набрашнета површина 10 минути додека тестото не се изедначи. Обликувајте го во топче и го ставаме во малку подмачкан сад. Покријте со намастена пластична фолија. Остави на топло да стаса.
Загрејте ја рерната на 200 ° С.
Пренесете го тестото на набрашнета површина, лесно измешајте, поделете го на 4 парчиња и расукајте го во кругови од 23 см.
Ставете ги состојките по ваш избор на тестото и печете ја пицата.
Пишува „Светски кујни – италијанска книга за готвење“,