Тие се неправедно запоставени во исхраната бидејќи содржат толку многу витамин Ц што дури ни лимонот не им одговара.
Богати се со калиум, фосфор, натриум, влакна, витамин Б комплекс Директно „удираат“ анемија, го чистат црниот дроб и бубрезите, го подобруваат видот, помагаат при стомачна киселина, запек…
Мушмулите, слатките плодови на есента, припаѓаат на семејството рози и потекнуваат од Југозападна Азија и Југоисточна Европа, иако латинското име Mespilus germanica значи германска мушмула. Во Германија ги донеле Римјаните, препознавајќи ги нивните лековити својства и ги користеле за зајакнување на телото, против вртоглавица, слабост во грбот.
Многумина и денес ги користат кога непцата им крварат, имаат херпес или афти во усната шуплина, бидејќи грст од ова овошје го решава овој проблем. Се препорачуваат и за време на диета, бидејќи во 100 грама мушмула има само 30 калории, а нивните влакна дополнително го забрзуваат метаболизмот.