Дома Твој готвач Месо со печурки и домати во рерна – оригинален рецепт

Месо со печурки и домати во рерна – оригинален рецепт

1199
0

Готвење на највкусното месо со печурки, домати, кромид и миризливи зачини во рерна по едноставен, но оригинален рецепт

Месото со печурки и домати во рерна е една од опциите за тоа како можете лесно и едноставно да подготвите обилно јадење со месо кое можете да го послужите на маса секојдневно.

За рецептот користиме свинско месо, можете да земете кој било дел од месото, колку е подебело, толку е повкусен резултатот. Печурките предлагаме да земате буковки и шампињони. Додадете и домати и кромид. За вкус и арома, заситете го садот со зачини од сув лук, пиперка, мешавина од пиперки.

Исто така, секогаш можете да додадете прилог на месото – житарки, компири, зеленчук, билки, кисели краставички….

Состојки:

Свинско месо – 300 гр
Домати – 200 гр
Шампињони – 100 гр
Буковка – 150 гр
Кромид – 70 гр
Сол, бибер, пиперка, сув лук – по вкус
Растително масло – 3 лажица масло.
Магдонос- по вкус

Како да се готви месо со печурки и домати во рерна:

Подгответе ги намирниците на списокот. Можете да користите еден вид печурки, да ги додадете вашите омилени зачини по вкус. Месото е подобро да се избере свежо, а не замрзнато.

Измиејте го свинското месо. Исечете го месото на парчиња со средна големина. Печурките исече ги на средни парчиња, не ситни

Следно, излупете го кромидот, исечете ги на половина прстени или големи коцки. Доматите и исечете ги на мали коцки.

Измешајте ги сите состојки и префрлете ги во огнооптпорен сад, подмачкан со масло. Посипете сè со сол, бибер, пипер и бибер. Запечатете го садот со фолија. Печете на 180 степени 50 минути.

Послужете! Пријатно јадење…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име