Мека погача со путер и павлака
Погашата со путер и крем павлака има неодолив вкус. Таа е идеален избор за сите оброци, а на децата ќе им се допадне. Многу е едноставна за подготовка, а изгледа божествено.
Компоненти :
600 гр брашно
8 гр сув квасец
1 јајце
100 мл масло
2 лажички сол
300 мл млеко
200 гр кисела павлака
1 лажичка шеќер
100 гр путер
жолчки за премачкување
семе од афион за посипување
Подготовка:
Во сад ставете млеко, квасец и шеќер, измешајте и оставете да отстои пет минути. После тоа, додадете јајце, масло и постепено додавајте брашно додека мешате. Истурете сол и замесете тесто. Оставете го тестото да стаса околу 15 минути. Тестото поделете го на четири дела и формирајте топчиња. Земете ја првата топка и расукајте ја со сукало, па премачкајте ја со путер и оставете ја на страна. Второто топче развлечете го и ставете го врз првото, па намачкајте го кремот во подебел слој. Третото топче развлечете го, па ставете го врз веќе извитканите и развлечените, па премачкајте со путер. Потоа расукајте го четвртото последно топче и ставете го врз другите и убаво спојте го со првиот слој, за да се затвори филот.
Ставете ја кората во тавата, а потоа користете нож за да формирате ѕвезда (не притискајте го ножот до крај). Намачкајте го колачот со жолчка и посипете го со афион. Се пече на 200 степени околу 30 минути.