Дома Здравје Мајчината душица е исклучително лековита, а еве ги сите начини на кои...

Мајчината душица е исклучително лековита, а еве ги сите начини на кои можете да ја користите

1966
0

Изобилството на мајчина душица можете да го искористите за подготовка на чаеви , бањи и тинктури, а сепак можете да го набавите ова растение и да го засадите во градината.

Мајчината душица помага за чистење на носот за време на настинки, поленска треска и астма. Влијае на бронхиите така што ги шири и го спречува растот на бактериите. Со голем успех се користи при кашлица, бронхитис и голема кашлица.

Корисен е и против болки во мускулите. Етеричното масло од мајчина душица има антисептично дејство и често се препорачува за третман на помали исеченици и други повреди, особено за каснувања и убоди од инсекти. Понекогаш мајчина душица е пропишана за третман на непца и тонзилитис.

Чаевите од мајчина душица имаат благо дејство и може да им се препишат на децата, за разлика од етеричното масло од ова растение, кое е многу силно и не е секогаш погодно за најмладите. Во ароматерапијата се користи против замор, депресија, слаба циркулација, главоболки, болки во мускулите и болести на дишните патишта.

Оваа билка често се користи како антиконвулзивно средство за лекување на дигестивни нарушувања како што се оток, повраќање, надуеност, бавно варење, грчеви во стомакот и слаба секреција на жолчката. Затоа, многу е добро да го користите како зачин за тешко сварлива храна.

Неговото ботаничко име Thymus serpyllum доаѓа од грчкиот збор thymon , што значи „храброст“. Многу традиции го поврзуваат со оваа доблест. Римските војници се капеле во вода со мајчина душица за да се зајакнат. Мајчината душица диво расте на суви падини, а се одгледува и во градината.

Лековит чај

Во шолја врела вода ставете два грама сува мајчина душица. Покријте и оставете да отстои околу пет минути. Пијте три шолји дневно против бавно варење, несоница, повраќање, чиреви и кашлица.

Истурете 100 гр мајчина душица во литар топла вода, оставете 10-15 минути. Ги смирува грчевите на бронхиите и помага при нечиста кожа.

Ароматичен сируп


Потребни ви се грст свежа мајчина душица, 1,5 литри вода, 1,5 кг шеќер, сок од 3 лимети и 1/2 мала кесичка лимонска киселина. Мајчината душица прелијте ја со ладна вода и оставете ја да отстои 24-48 часа. Течноста убаво процедете ја низ газа, истурете во тенџере и додадете шеќер, цеден сок од 3 лимети и лимонска киселина.

Оставете го сирупот да зоврие и оставете да се готви уште десет минути. Истурете во топли, стерилизирани шишиња и веднаш затворете. Пијте разредена со вода.

Масло за масажа

Наполнете го шишето лабаво со цветни стебленца набрани на пладневното сонце и прелијте го со ладно цедено маслиново масло така што ќе биде широко два прста над цветовите. Оставете го шишето 14 дена на сонце или во близина на друг извор на топлина.

Ова масло е ефикасно при лишување, во случај на мозочен удар, мултиплекс склероза, мускулна атрофија, ревматизам и исчашувања.

Вдишување


Ставете грст мајчина душица во тенџере со топла вода, извадете го од шпоретот и отворете. Покријте ја главата со крпа, навалете се над тенџерето и вдишете во случај на кашлица, настинка и грип.

Домашна тинктура

Го полниме шишето со цветови набрани на пладневно сонце, го преливаме со 38-40% ракија и го оставаме на сонце 14 дена. Може да се користи за болки и грчеви во стомакот, како и за масажи.

Колачиња за имунитет

Измешајте една лажичка мајчина душица во прав со 3 лажици брашно и замесете со доволно млака вода за да добиете цврсто тесто. Обликувајте ги колачињата и печете ги во загреана рерна на 180 ° C 10 до 12 минути или додека не поруменат. Јадете повеќе топло еднаш дневно.

Сируп против кашлица


Лесно навлажнете ги свежите цветови и стеблата на мајчина душица со влажни раце. Во тегла ставете ред билки, а потоа ред шеќер. Оставете околу три недели на сонце или на топло место. Кога ги цедите цветовите и стеблата кои се натопени во шеќер, исплакнете ги со малку вода, која потоа се додава во сирупот. Сирупот се става на шпорет и се загрева на тивок оган додека не се згусне.

Не смее да се вари, а треба да се внимава да не се превари. Готовиот сируп истурете го во стаклени шишиња. Земете три лажици дневно, по можност пред јадење.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име