Дома Твој готвач Маринада од 5 состојки што ќе го подобрат вкусот на секое месо...

Маринада од 5 состојки што ќе го подобрат вкусот на секое месо на скара

900
0



Време е за скара! Подобрете го вкусот на месо, риба и морска храна или дури и зеленчук со вкусна маринада која содржи освежувачки ноти на цитрусни овошја и карактеристичен ким.

Состојки за маринада:

85 мл сок од портокал
2 лажици сок од лимета
2 лажици маслиново масло
2 чешниња лук
1,5 лажички семе ким
1 лажица кора од портокал
1 лажица кора од лимета

Подготовка:

Излупете го лукот и исечете го на мали парчиња или притиснете го преку преса за лук. Изрендајте кора од портокал и лимета и исцедете го сокот од нив.
Измешајте ги сите состојки заедно со семето од ким и маслиновото масло.

Измешајте ги сите состојки во сад или поголема пластична кеса со капак пред да го потопите месото, морската храна или зеленчук што планирате да ги подготвувате на скара.

Зеленчук, риба и морска храна и пилешко треба да се маринираат најмалку 15 минути пред да се печат, а свинско и говедско месо најмалку половина час пред да се пече на скара. Се разбира, вкусот ќе биде подобар колку што ја чувате храната во маринадата.

Пред да ги ставите месото и рибата на скара, отстранете ги поголемите парчиња маринада од површината за да не изгорат.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име