Дома Твој готвач Македонска чоколадна торта „попарена“ со ореви

Македонска чоколадна торта „попарена“ со ореви

1042
0

Македонска чоколадна торта „попарена“ со ореви

Македонската „попарена торта“ е успешна и за дами кои немаат искуство во кујна!

Колачот „попарен“ е познат деликатес на старите македонски домаќинки, чиј рецепт со задоволство го прифатија младите дами. Многу е едноставно да се направи, а може да се најде на маса за само половина час, а никој не застанува на само едно парче.

Состојки:

1 лажица какао

10 јајца

100 гр суво грозје

10 лажици шеќер

100 гр сечкани ореви

7 лажици брашно

16 лажици мелени ореви

3 лажици гриз

За преливот ви треба:

400 мл вода

800 гр шеќер

Декорација:

2 лажици масло

150 гр чоколадо

Начин на подготовка:

Белките се матат додека постепено се додава шеќерот, а потоа во смесата се додаваат жолчките една по една, додека се продолжува непрекинато матење.

Потоа додадете брашно, гриз, какао, мелени и сечкани ореви и суво грозје.

Потоа, нежно измешајте сè и истурете во плех или калап, претходно обложен со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 180 °C околу 30 минути.

Додека колачот се пече, направете сируп за преливот од шеќер и вода – измешајте ги овие две состојки во тенџере и ставете го на шпорет, почекајте да зоврие, па варете уште 5-6 минути. Со глазурата прелијте ја изладената торта.

Потоа украсете го уживањето со растопено чоколадо.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име