Македонска чоколадна торта „попарена“ со ореви
Македонската „попарена торта“ е успешна и за дами кои немаат искуство во кујна!
Колачот „попарен“ е познат деликатес на старите македонски домаќинки, чиј рецепт со задоволство го прифатија младите дами. Многу е едноставно да се направи, а може да се најде на маса за само половина час, а никој не застанува на само едно парче.
Состојки:
1 лажица какао
10 јајца
100 гр суво грозје
10 лажици шеќер
100 гр сечкани ореви
7 лажици брашно
16 лажици мелени ореви
3 лажици гриз
За преливот ви треба:
400 мл вода
800 гр шеќер
Декорација:
2 лажици масло
150 гр чоколадо
Начин на подготовка:
Белките се матат додека постепено се додава шеќерот, а потоа во смесата се додаваат жолчките една по една, додека се продолжува непрекинато матење.
Потоа додадете брашно, гриз, какао, мелени и сечкани ореви и суво грозје.
Потоа, нежно измешајте сè и истурете во плех или калап, претходно обложен со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 180 °C околу 30 минути.
Додека колачот се пече, направете сируп за преливот од шеќер и вода – измешајте ги овие две состојки во тенџере и ставете го на шпорет, почекајте да зоврие, па варете уште 5-6 минути. Со глазурата прелијте ја изладената торта.
Потоа украсете го уживањето со растопено чоколадо.