Дома Здравје Леќа – здравје во чинија

Леќа – здравје во чинија

1138
0

Леќата се мешунки богати со влакна, витамини (особено оние од групата Б), минерали (фосфор, магнезиум, цинк, железо). Покрај овие состојки, леќата содржи и многу фитохемикалии (активни растителни соединенија) кои можат да дејствуваат како антиоксиданти и да го спречат развојот на хронични болести.

Не е калорична (100 гр леќа содржи само 116 калории), хранлива е, заситува и лесно се подготвува.

Леќата може да биде зелена , црвена и кафеава , тие се многу слични во нутритивниот состав. Одлична е во чорби, салати и придружни јадења.


Кафеавата леќа е најпозната и најчесто користена. Доаѓа во нијанси од кафена до темно кафеава. Има благ, земјен вкус. Зелената леќа е зеленикаво-кафеава, се готви најдолго (околу 45 минути). Ја задржува цврстата текстура дури и по готвењето, што го прави идеален за салати. Црвената леќа варира од портокалова до црвена, има сладок вкус и брзо се готви (15 до 30 минути). Нема цврста структура, кога се готви сака да се распадне, па затоа е добар за индиски јадења или за згуснување јадења.

Нутриционистите најчесто ги наведуваат следниве придобивки од леќите:
го намалува холестеролот во крвта и на тој начин го намалува ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања
го подобрува здравјето на срцето (првенствено поради магнезиумот и фолатите што ги содржи)
има корисен ефект врз варењето (поради високата содржина на влакна)
богат е со протеини и е одлично дополнување на исхраната на веганите и вегетаријанците
тоа е хранливо
Потопувањето на леќата, како и другите гравчиња, го намалува времето на готвење и ја зголемува нивната сварливост. Зелената и кафената леќа треба да се потопат пет до седум часа во ладна вода, црвената леќа не треба да се кисне. Количината на вода во која е натопена треба да биде три до четири пати поголема од количината на грав. По натопувањето, водата треба да се истури и свежа да се свари.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име