Лесно исчистете го електричниот бокал од бигор, ви нудиме 3 брзи методи
Електричниот бокал ви овозможува да подготвите шолја топол и здрав чај или брзо да загреете вода за која било друга употреба во домаќинството. Генерално, на овој практичен апарат за домаќинство не му треба многу одржување, но една работа на која треба да внимавате е наталожувањето на минерали. Имено, минералите на калциум и магнезиум од вашето локално водоснабдување многу веројатно се таложат на неговите внатрешни ѕидови. Овие наслаги можат да влијаат на спроводливоста на површината што ја загрева водата и да го зголемат времето потребно за водата да зоврие.
Фреквенцијата на отстранување на акумулации на овие минерали, односно бигор, ќе зависи од тоа колку е „тврда“ водата. Тврдата вода содржи повеќе минерални наслаги, така што ќе треба почесто да го отстранувате бигорот. Најдобро е да го исчистите бокалот според упатствата на производителот или кога ќе видите дека наталожувањето стана доволно за да оцените дека е време да го отстраните. Подолу прочитајте ги трите главни методи за отстранување на бигорот од бокалот.
Со оцет
Ова е најтемелниот начин за чистење на бокал. Измешајте бел оцет и вода во бокалот во сооднос 1:3. Имајте предвид дека нема да биде потребно да го наполните бокалот повеќе од една третина.
За бокал од 1 литар, користете 1/4 чаша оцет и 3/4 чаша вода. Ако вашиот бокал е поголем, пробајте 1/2 чаша оцет и 1 1/2 чаши вода. Сварете вода и оцет, исклучете го бокалот и оставете го да отстои 20 минути. После тоа, исплакнете го неколку пати со свежа вода за да ги измиете сите наслаги. За да бидете сигурни дека сте го отстраниле мирисот на оцет, можете да го наполните бокалот само со вода ако сакате, да го сварите и да го фрлите.
Со сок од лимон или лимонска киселина
Киселината во сокот од лимон може да ја отстрани и бигорот од електричниот бокал, а добрата работа е што не мора да се грижите за непријатните мириси користејќи го овој метод. Алтернативно, можете да користите и лимонска киселина во прав, која ќе се раствори во вода и ќе ги отстрани бигорот, како и сокот од лимон. Прашокот од лимонска киселина често се продава со зачини и инаку се користи во домаќинствата за конзервирање.
За овој метод, измешајте 1 лажица сок од лимон или 1 лажица лимонска киселина со доволно вода за да го покриете дното на бокалот.
Сварете ја течноста, исклучете го бокалот и оставете да отстои околу 20 минути. Фрлете ја течноста во одводот и темелно исплакнете го бокалот со свежа вода.
Со сода бикарбона
Сода бикарбона е докажано средство за чистење кое ефикасно ги отстранува бигорот. Користете го така што ќе ставите 1 до 2 лажички сода бикарбона во бокал и ќе го наполните бокалот барем до половина со вода. Како и кај другите методи, оставете да зоврие, исклучете го и оставете ја смесата да отстои уште 20 минути. Исплакнете го бокалот со вода и избришете го дното со сунѓер или мека крпа. Исплакнете повторно за да бидете сигурни дека ќе се ослободите од сите остатоци од сода бикарбона.