Лесен ручек со само три состојки!
Состојки
1 голема главица кељ, ситно сечкана
5 јајца
680 гр сос од домати или пасирани домати
2 супени лажици маслиново масло
прстофат сол
прстофат бибер
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180°C. Загрејте масло на оган, додадете сечкан кељ, сол и бибер и варете 2-3 минути. Потоа додадете сос од домати или пасиран домат. Ако користите пасирани домати, додадете зачини (шеќер, сол, магдонос, оригано и сл.) и варете уште 2 минути.
Внимателно направете дупчиња со лажица, ставете ги јајцата и додадете малку сол и бибер. Почекајте јајцата малку да се испржат, а потоа целата смеса префрлете ја во садот за печење.
Печете додека јајцата не побелат, а жолчката малку не омекне, околу 15 минути. Извадете и послужете топло!