Лененото семе е вистинско богатство за здравјето, но никој не ги јаде правилно: Оваа 1 работа уништува се што е добро
Лененото семе е богат извор на есенцијални хранливи материи, вклучувајќи влакна, омега-3 масни киселини, антиоксиданси и важни минерали. Неговото редовно консумирање може да придонесе за подобрување на здравјето на многу нивоа – од регулација на тежината до поддршка на кардиоваскуларниот систем. Сепак, многу луѓе го користат на начин што ја намалува неговата ефикасност.
Зошто е важно правилно да се јаде ленено семе?
Целото ленено семе има исклучително цврста обвивка што ги отежнува варењето, поради што телото не може целосно да ги апсорбира нивните хранливи материи. За да ги искористите сите придобивки од лененото семе, се препорачува следново:
Мелење пред употреба – Најдобро е семето да се меле непосредно пред консумацијата, бидејќи така се обезбедува максимална апсорпција на хранливите материи. Меленото ленено семе достапно во продавниците може да изгуби дел од своите хранливи материи поради оксидација.
Потопување во вода – Потопувањето на цели семиња во млака вода ја ослободува ленената слуз, која има корисен ефект врз дигестивниот тракт и може да помогне во ублажување на болести како металоиди и запек.
Правилно складирање – Ако сомелете поголема количина одеднаш, чувајте ја во херметички сад, на темно и ладно место или во фрижидер, за да ги зачувате сите хранливи состојки.
Правилната потрошувачка на ленено семе може значително да придонесе за одржување на здравјето и виталноста. Со вклучување на оваа моќна храна во вашата секојдневна исхрана на вистински начин, можете да обезбедите максимални здравствени придобивки за вашето тело.