Лекар советува да ги вклучите овие намирници во исхраната за подобро здравје на цревата
ЗДРАВАТА исхрана е важна за целокупната благосостојба, а храната што ја консумираме не само што влијае на обликот на телото, туку и на нашите внатрешни микробиоми и имунолошкиот систем. Лекарот, епидемиологот и специјалист за здравје на цревата, Тим Спектор, оваа недела се појави на Инстаграм за да зборува за трите принципи што ги има на ум кога подготвува оброк за да се осигура дека се грижи за своето црево.
- Додавање на многу полифеноли
Спектор вели дека тоа се полифенолите, еден вид одбранбена хемикалија во растенијата што им ја дава нивната светла боја и горчлив вкус. Освен што ги штитат растенијата, полифенолите ги хранат нашите добри цревни бактерии и го ограничуваат растот на лошите бактерии.
Храната која содржи полифеноли вклучува:
Овошје од бобинки
какао во прав
зачини
јаткасти плодови и семиња
маслинки и маслиново масло
грав
зеленчук, особено артишок, црвен кромид, радикио и спанаќ
производи од соја, како што се брашно од соја, јогурт од соја, тофу и млеко од соја.
- Доволно внесување влакна
Според професорот Спектор, повеќе од 90 отсто од возрасните во ОК не добиваат доволно влакна. Тој препорачува да јадете јаткасти плодови, семки, цели зрна, мешунки, грав, овошје и зеленчук за да го зголемите внесот на влакна.
- Вклучување на ферментирана храна во исхраната
Епидемиологот вели дека трикот со ферментираната храна е да се јаде малку и често. За него тоа значи мешање на кефир во преливи за салати, додавање кисела зелка во сендвичи, салати и како прилог во супи и чорби.
Тој додаде дека студијата од 2021 година покажала дека вклучувањето на ферментирана храна може да ја зголеми разновидноста на цревниот микробиом.
Следејќи ги овие принципи, ќе вклучиме многу различни билки во нашата исхрана и ќе го подобриме здравјето на цревата.