Куглоф со јаболка и ореви со глазура од карамел
Карамел торта со јаболка и ореви има вкус на зима. Сигурно ќе ви се допадне.
Состојки
1 ½ шолја масло
2 чаши шеќер
4 Јајца
3 чаши брашно
1 лажиче сода бикарбона
½ лажичка цимет
1 лажичка сол
2 лажички ванила
3 ½ шолји јаболка
1 чаша сечкани орви
Карамел глазура:
¾ чаши путер
1 чаша обичен или кафеав шеќер
¼ чаша млеко
Насоки:
Чекор 1
Во поголем сад за матење се додаваат маслото, шеќерот и јајцата, се меша додека не стане убаво и кремасто. Во средна чинија за матење изматете ги брашното, содата, циметот и солта. Додадете во голема чинија. Добро измешајте. Додадете ванила, добро измешајте. Измешајте јаболка и ореви и додадете.
Чекор 2
Истурете во подмачкан куглоф. Се пече на 200Ц° околу 1 час.
Чекор 3
Во мала тава стопете путер на тивок оган. Измешајте кафеав шеќер и млеко. Оставете да зоврие на тивок оган, а потоа намалете на вриење со постојано мешање. Оставете да се вари 10 минути, продолжете со мешање. Се трга од оган и се додава ванилата. Промешајте. Оставете да се излади. Штом малку ќе се олади глазурата од карамела, прелијте го колачот.