Крцкава пита со сирење: рецепт за толку едноставна, но вкусна солена
Крцкавите пити се омилен десерт на кој секогаш се навраќаме. Брзо се готови, со тестото не можете да погрешите, а ретко кој може да одолее на вкусниот фил со сирење. Подолу е рецепт за крцкава и кремаста пита направена од пециво и рикота, која одлично оди со шолја кафе.
Крцкава пита со сирење – состојки:
За тесто:
400 гр брашно
250 гр путер
2 жолчки
прстофат сол
50 гр шеќер во прав
За полнење со сирење:
2 белки
300 гр рикота сирење
180 гр цврст јогурт
сок од еден лимон
200 гр шеќер
2 лажици брашно
Крцкава пита со сирење – подготовка
Измешајте го брашно и изрендајте го путерот. Измешајте го брашното со путерот за да добиете ронлива текстура. Додадете шеќер, жолчки и малку сол и замесете тесто. Поделете го на два дела, завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер половина час.
За кремот изматете ги белките и шеќерот додека не се формираат крути врвови. Измешајте сирење, јогурт, сок од лимон и две лажици брашно. На крајот рачно додајте ги белките.
Половина од тестото извадете го од фрижидер и развлечете го до саканата големина на калапот. Ставете го во калапот и избоцкајте ја целата површина со вилушка. Додадете го филот. Втората половина од тестото развлечете ја на еднакви димензии и внимателно ставете ја врз филот. Исто така избоцкајте го со вилушка.
Печете на 180 степени околу половина час или додека горната кора не порумени.
Прво се лади на собна температура, а потоа се става во фрижидер неколку часа.