Дома Твој готвач Крцкава пита со сирење: рецепт за толку едноставна, но вкусна

Крцкава пита со сирење: рецепт за толку едноставна, но вкусна

1706
0

Крцкава пита со сирење: рецепт за толку едноставна, но вкусна солена

Крцкавите пити се омилен десерт на кој секогаш се навраќаме. Брзо се готови, со тестото не можете да погрешите, а ретко кој може да одолее на вкусниот фил со сирење. Подолу е рецепт за крцкава и кремаста пита направена од пециво и рикота, која одлично оди со шолја кафе.

Крцкава пита со сирење – состојки:

За тесто:

400 гр брашно

250 гр путер

2 жолчки

прстофат сол

50 гр шеќер во прав

За полнење со сирење:

2 белки

300 гр рикота сирење

180 гр цврст јогурт

сок од еден лимон

200 гр шеќер

2 лажици брашно

Крцкава пита со сирење – подготовка

Измешајте го брашно и изрендајте го путерот. Измешајте го брашното со путерот за да добиете ронлива текстура. Додадете шеќер, жолчки и малку сол и замесете тесто. Поделете го на два дела, завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер половина час.

За кремот изматете ги белките и шеќерот додека не се формираат крути врвови. Измешајте сирење, јогурт, сок од лимон и две лажици брашно. На крајот рачно додајте ги белките.

Половина од тестото извадете го од фрижидер и развлечете го до саканата големина на калапот. Ставете го во калапот и избоцкајте ја целата површина со вилушка. Додадете го филот. Втората половина од тестото развлечете ја на еднакви димензии и внимателно ставете ја врз филот. Исто така избоцкајте го со вилушка.

Печете на 180 степени околу половина час или додека горната кора не порумени.

Прво се лади на собна температура, а потоа се става во фрижидер неколку часа.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име