Крцкава пита од јаболка: Едноставен рецепт за врвен класичен десерт
Крцкавата пита со јаболка е една од најпопуларните домашни колачи во овој период од годината.
Состојки:
♦ 300 гр брашно
♦ 150 гр путер
♦ 150 гр шеќер
♦ 1 јајце
♦ прстофат сол
♦ 1/2 прашок за пециво
♦ 1,5 кг јаболка
♦1 голема шолја шеќер
♦ 1 ванилин шеќер
♦ рендана кора од лимон
Подготовка:
Ставете го путерот на собна температура во длабок сад. Додадете брашно просеано со прашок за пециво и измешајте со путер. Добро издробете го со раце и прсти за да добиете груткасто тесто. Додадете шеќер и јајце и замесете тесто за да формирате топка.
Завиткајте ја топката во фолија и оставете ја во фрижидер да отстои околу еден час.
Подгответе го филот: излупете и изрендајте 1,5 кг јаболка. Се динстаат околу 10 минути заедно со шеќер, ванилин шеќер, кора од лимон. На почетокот додадете малку вода за да не изгорат јаболката.
Расукајте половина од тестото на набрашнета површина. Префрлете се во плех за печење. Ако тестото се скрши при префрлање, можете да го расукате и исечете на две или повеќе ленти и така да го префрлите и да го наредите во лист. Наредете го филот со јаболка врз првиот слој тесто.
Другата половина од тестото развлечете ја и со неа покријте го филот. Ако тестото се скрши при префрлање, можете да го расукате и исечете на две или повеќе ленти и така да го префрлите и да го наредите во лист.
Печете на 180 °C 40-45 минути.
Изладениот колач посипете го со мешавина од шеќер во прав и ванилин шеќер.