Дома Uncategorized @mk КРЕМАВИ КОЦКИ МОЦАРТ: Едноставен колач со пудинг од ореви и ванила, вкусови...

КРЕМАВИ КОЦКИ МОЦАРТ: Едноставен колач со пудинг од ореви и ванила, вкусови кои предизвикуваат носталгија

928
0

КРЕМАВИ КОЦКИ МОЦАРТ: Едноставен колач со пудинг од ореви и ванила, вкусови кои предизвикуваат носталгија

Многу едноставни состојки, брза и лесна подготовка, а колачот е навистина богат и вкусен.

Состојки:

За кората:

5 јајца

прстофат сол

150 гр шеќер

200 гр брашно

1 прашок за пециво

200 мл млеко

100 мл масло

120 гр мелени ореви

За полнење:

600 мл млеко

2 пудинзи од ванила

150 гр шеќер

1 лажичка арома на ванила

250 гр маргарин (или путер)

За декорација:

мелени ореви за посипување (околу 50 гр.)

Подготовка:

Кора: Во сад се ставаат цели јајца, солта и шеќерот и се матат со миксер неколку минути додека смесата не стане бела и пенеста. Додадете го просеаното брашно измешано со прашокот за пециво и продолжете да мешате на најмала брзина, постепено со тенок млаз со млекото. Веднаш потоа во тенок млаз сипете го маслото цело време мешајќи и на крај додадете ги мелените ореви и уште еднаш убаво измешајте во изедначена смеса.
Обложете хартија за печење со големина од 40х34 см и истурете ја смесата за кората. Се пече во рерна загреана на 180 степени околу 20 минути додека убаво не порумени. Проверете со чепкалка – ако излезе сува, кората е готова. Изладете ја кората, одвојте ја од хартијата за печење и исечете ја на два дела, така што ќе добиете две кори со димензии 20х34 см.

Фил: Почнете да го подготвувате филот веднаш откако ќе ја ставите кората во рерна, а филот можете прво да го сварите и потоа да преминете на кората – по желба. Во малку млеко измешајте го пудингот, а остатокот од млекото со шеќер и арома на ванила ставете го на оган да зоврие. Се трга од оган, се промешува пудингот, се прелива во тенок млаз и цело време се меша со жица, па се враќа на средна температура и се варат неколку минути додека не се згусне. Се трга од оган, се покрива со фолија и се остава на собна температура да се излади. Изладениот пудинг прво направете го убаво со миксер додека не стане целосно изедначен, а потоа парче по парче го додавате омекнатиот маргарин и изматете го во пенеста павлака.
Редење: На плехот ставете ја првата кора, а потоа нанесете половина од филот и израмнете. Се покрива со друга кора, се премачкува со остатокот од филот и се посипуваат со мелени ореви. Тортата ставете ја во фрижидер да се излади и стегне, па исечете ја на коцки.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име