Дома Интересно Кратка историја за сендвичот

Кратка историја за сендвичот

869
0

Сендвичот има интересна историја и дефинитивно е бесмртен гастрономски фактор.


Рани почетоци

Ова се исклучително рани почетоци, бидејќи првиот сендвич за кој знаеме датира од првиот век п.н.е. Имено, рабинот Хилел Постариот меѓу две парчиња ариш ставал јагнешко месо, горчливи билки, сечкани јаболка и јаткасти плодови. Мејс е традиционален вид на тенок и крцкав бесквасен леб, кој Евреите сè уште ритуално го консумираат за време на празникот Пасха .


Во средниот век, луѓето користеле бајат леб наместо чинии. На него ставаа месо, сирење и/или друга храна, а потоа обично јадеа со прстите, додека приборот за јадење се користеше поретко. На крајот, тој бајат леб, натопен со маснотии и сокови, или ќе се јадеше или ќе се даваше на домашните животни, а најчесто на најсиромашните како милостина . Патем, како чинии се користеа и лепчиња од тесто, на нив се ставаше се… и така се правеше пица !

Овде доаѓаме до пресвртница во историјата на сендвичот, односно неговото официјално раѓање. Можеме да му се заблагодариме на Ерл Џон Монтег за неговата зависност од коцкање . Имено, бидејќи поминувал часови и часови на масата за коцкање, грофот не можел да одвои доволно време за пристоен оброк. За да не се онесвести од глад, го замоли готвачот да му донесе нешто што удобно може да го јаде само со прстите . Готвачот се сети да стави месо меѓу две парчиња леб, а останатото беше, така да се каже, историја.


Измачениот готвач не добил никаква заслуга, туку само четвртиот гроф од Сендвич, Џон Монтег, по кој е изведен зборот сендвич . Но, не грижете се, благородникот од Сендвич најверојатно наишол на нешто што се нарекува мезе на неговите патувања по Медитеранот , Турција и Грција . Како што знаете, тоа е обичај во кој со помош на некој тенок леб се фаќаат намази, сирења и други закуски или се ставаат врз него. Затоа е сосема можно овој британски гроф да се сетил на методот за кој станува збор кога напаѓал глад за време на коцкање.


Дефиниција

Старата дефиниција вели дека сендвичот се состои од две парчиња леб меѓу кои има – нешто и дека може да биде оброк сам по себе . Меѓутоа, денес знаеме дека само едно парче леб е доволно за сендвич, за да се добие таканаречениот „ отворен сендвич“.


Дебатата

Една од покомплексните дискусии се сведува на тоа што е сендвич (или не е!). Така, на пример, остануваат поделени мислењата за хамбургери, виршли, бурито, тако, кесадили, адреси за завиткување , гиро… Прашањето се уште е водечки сендвич со сладолед, а употребата на алтернативни состојки наместо леб (листови зелена салата, домат прстени, големи печурки, сечкани пиперки…).

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име