Дома Здравје Кој пијалок е најдобар за хидратација? Не, тоа не е вода

Кој пијалок е најдобар за хидратација? Не, тоа не е вода

946
0

Кој пијалок е најдобар за хидратација? Не, тоа не е вода

Кога сте жедни, најдобро е да пиете вода, тоа е совет кој не следи уште од детството. Но, дали е навистина така? Дали знаете зошто водата не го хидрира најдобро телото?

Истражување на шкотскиот универзитет Св. Ендрјус, кој го спореди нивото на хидратација и реакцијата на телото на неколку различни пијалоци, покажа дека водата сè уште не е најдобриот избор, пишува CNN . Тие открија дека водата – и мирна и газирана – прави прилично добра работа за брзо хидратација на телото, но пијалоците со малку шеќер, масти или протеини прават уште подобра работа за да не одржуваат хидрирани подолго време.
„Причината лежи во тоа како нашите тела реагираат на пијалоци. Еден од факторите е количината на пијалокот: колку повеќе пиете, толку побрзо пијалокот се испушта од желудникот и се апсорбира во крвотокот, каде што може да ги разреди телесните течности и да ве хидрира“, вели Роналд Моган , професор на Св. Ендрјус и авторот на студијата.

Млекото е подобро од водата
Друг фактор кој влијае на тоа колку добро хидрира пијалокот е поврзан со неговиот нутритивен состав. На пример, откриено е дека млекото хидрира подобро од обичната вода , бидејќи содржи шеќер лактоза, некои протеини и малку масти, а сето тоа помага да се забави празнењето на течноста од желудникот и да се одржува телото хидрирано подолго време.

Млекото има и натриум, кој делува како сунѓер и ја задржува водата во телото, што доведува до помало производство на урина. Растворите за рехидратација што се користат за лекување на дијареа исто така делуваат. Тие содржат мали количини на шеќер, натриум и калиум, кои исто така можат да помогнат да се задржи водата во телото.

„Оваа студија ни го кажува она што веќе го знаеме: електролитите како натриум и калиум придонесуваат за подобра хидратација, додека калориите во пијалоците резултираат со побавно празнење на желудникот и побавно мокрење“, рече Мелиса Мајумдар, регистриран диететичар, личен тренер и портпарол на Академијата за исхрана. и Диететика, кој не е вклучен во студијата.

Премногу шеќер не е добро
Но, приказната се комплицира токму со шеќерот. Имено, соковите со многу концентриран шеќер не прават толку добра работа за хидратација како оние со помала содржина на шеќер . Како што поминуваат повеќе време во желудникот, тие се празнат побавно во споредба со обичната вода, но кога ќе влезат во тенкото црево, високата концентрација на шеќер се разредува за време на физиолошкиот процес наречен осмоза. Овој процес всушност црпи вода од телото во тенкото црево за да ги разреди шеќерите што ги содржат овие пијалоци. И технички, сè што е внатре во цревата е надвор од вашето тело.


„Соковите и газираните пијалоци не само што помалку хидрираат, туку и го снабдуваат организмот со дополнителни шеќери и калории кои нема да не заситат толку како цврстата храна. Ако изборот е помеѓу вода и газирани пијалоци, секогаш избирајте вода“, изјави Мајумдар.

На крајот на краиштата, нашите бубрези и црн дроб зависат од вода за да се ослободи телото од токсините, а водата исто така игра клучна улога во одржувањето на еластичноста и еластичноста на кожата. Тоа е најевтиниот навлажнувач што ќе го најдете.

Алкохолот делува како диуретик, предизвикувајќи повеќе да уринирате, па кога станува збор за алкохолни пијалоци, хидратацијата ќе зависи од вкупниот волумен на пијалокот.

„Пивото би резултирало со помала загуба на вода од вискито, бидејќи внесувате повеќе течности со пивото. Сепак, силните алкохолни пијалоци ќе ве дехидрираат, разредените алкохолни пијалоци нема“, рече Моган.

Кога станува збор за кафето, колку добро ве хидрира зависи од количината на кофеин. Редовното кафе со околу 80 милиграми кофеин, според истражувањето на Моган, би функционирало како вода.

Конзумирањето повеќе од 300 mg кофеин, или околу 2-4 шолји кафе, може да предизвика губење на течности бидејќи кофеинот предизвикува благ, краткотраен диуретичен ефект. Ова е поверојатно да се случи со некој кој вообичаено не консумира кофеин, а тоа може да се поправи со додавање на една или две лажици млеко.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име