Доколку сакате да се чувствувате здрави и да извлечете максимум од вашата храна, заборавете на некои комбинации. Сепак, некои намирници не одат заедно затоа што заедно, го зголемуваат нивото на шеќер во крвта и го отежнуваат апсорпцијата на хранливите материи. Следете ги правилата за комбинирање и поминете го денот без да се чувствувате тешки во стомакот, болки во стомакот, непријатни грчеви или запек.
Чај и млеко
Секоја количина млеко што ќе ја додадете во чајот ја намалува неговата вредност. Млечните протеини се врзуваат за антиоксидантите во чајот и ја спречуваат нивната апсорпција. Исто така, млекото во комбинација со чај нема да обезбеди калциум затоа што кофеинот во чајот ја намалува неговата апсорпција. Лимонот се препорачува за чај, со што се зголемува количината на антиоксиданси што телото ги прима и се додава само кога топол чај станува млак и подготвен за употреба. Популарниот црн чај со млеко на ист начин ја намалува вредноста на чистиот чај на телото и крвните садови, но го олеснува лутиот вкус, што за некои е многу непријатен. Во тој случај, заменете го кравјото млеко сомлеко од соја или ориз.
Алкохол и кофеин
Чаша вино по оброкот често го релаксира телото, ја подобрува работата на срцето и малку го зголемува крвниот притисок. Иако релаксира и го подобрува расположението, треба да бидете внимателни со виното. Честопати предизвикува поспаност после оброк, поради што некои луѓе се одлучуваат за шолја кафе, што му штети на организмот повеќе отколку што му треба. Зголемената енергија обезбедена од кофеинот го маскира ефектот на виното, така што речиси и да нема реален впечаток за количината на консумиран алкохол. Луѓето кои комбинираат кафе и алкохол ризикуваат да се разбудат во текот на ноќта, бидејќи кафето предизвикува последователна енергетска стимулација и дополнително го дехидрира телото.
Правила за комбинација на храна:
-не комбинирајте протеини и јаглехидрати
-избегнувајте протеини и масти во истиот оброк
-никогаш не треба да јадете месо, ориз или компири со леб
-комбинирање на повеќе протеини во еден оброк предизвикува варење, така што месото и сирењето никогаш не се препорачуваат
-телото најдобро ја вари храната со комбинација на мешунки и житарки
-не јадете овошје веднаш по оброкот
-ладни пијалоци не треба да се пијат со топол оброк
-не земајте ладна вода веднаш по оброкот затоа што го намалува дејството на храната и го нарушува доброто варење
-храната што е неправилно комбинирана се вари повеќе од 8 часа