Менталното здравје на детето е силно поврзано со видот на храната што ја консумира на дневна основа, покажа студијата која ја истражува важната улога на здравата исхрана од првите години од животот.
Менталното здравје на постарите училишни деца особено се подобрува со јадење добар појадок и ручек, како и јадење овошје и зеленчук на дневна основа, според студијата на 9.000 деца во Велика Британија на Универзитетот во Источна Англија во Норвич.
Проф. Аилса Велч, раководител на студија објавена во септември, вели дека исхраната на децата има многу, па дури и повеќе ефекти врз менталното здравје на децата отколку дали тие се сведоци на родителски кавги или дури и насилство.
Според студијата, децата кои го прескокнуваат појадокот се со полошо ментално здравје, а децата кои консумираат пет или повеќе порции овошје и зеленчук дневно имаат најдобри резултати од тестовите.
Емоционално задоволство
„Врската помеѓу исхраната и физичкото здравје е добро позната, но до денес не се знае многу за улогата што исхраната ја игра во емоционалното задоволство на детето“, вели Велч.
Се повеќе се препознава важноста на менталното здравје и радоста на рана возраст, особено затоа што проблемите со менталното здравје на адолесцентите често продолжуваат во зрелата возраст и водат до послаби животни резултати и достигнувања.
Во тестот, истражувачите ги испитувале децата за навиките во исхраната и проучувале други фактори како што се радоста, способноста за опуштање и односите со другите луѓе. Тие земале предвид и други фактори кои би можеле да влијаат на благосостојбата на детето – на пример проблематичните семејни односи. Нутриционистите веќе долго време истакнуваат дека здравата исхрана вклучува јадење на пет порции овошје или зеленчук дневно. Според студијата, шестгодишно дете треба да јаде 230 грама зеленчук и 210 грама овошје дневно.
На 13-годишна возраст, девојчињата треба да јадат 320 грама зеленчук и 300 грама овошје, а момчињата во количина од 390, односно 360 грама. И зеленчукот и овошјето можат да бидат сурови или варени, а внесувањето исто така се брои кога зеленчукот и овошјето се користат за подготовка на топли оброци.